Microsoft kúpi mobilnú divíziu Nokie za 5,44 mld. eur

NETKY.SK • 3 September 2013, 08:58 • 2 min
Microsoft kúpi mobilnú divíziu Nokie za 5,44 mld. eur

HELSINKY - Americký technologický gigant Microsoft kúpi od fínskej spoločnosti Nokia jej divíziu mobilných telefónov za 5,44 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Nokia o tom informovala v utorok. Firma uviedla, že v budúcnosti sa chce zameriavať na zariadenia a služby v oblasti telekomunikačných sietí, čo považuje za "najlepšiu cestu pre Nokiu a jej akcionárov". Z čela spoločnosti odchádza jej generálny riaditeľ Stephen Elop, ktorého v prechodnom období nahradí predseda predstavenstva Risto Siilasmaa.

Niekdajší líder na globálnom trhu mobilných telefónov v posledných rokoch strácal pozície v kľúčovom segmente inteligentných telefónov, kde Nokia nedokázala držať krok s konkurentmi, ako juhokórejský Samsung alebo americký Apple. S ukončením transakcie, ktorá podliehala schváleniu akcionárov Nokie a regulačných úradov, sa počíta v prvom štvrťroku budúceho roka. Do Microsoftu má odísť celkovo asi 32 tis. zamestnancov Nokie, z toho 4 700 z Fínska. 

Fínska spoločnosť minulý mesiac dokončila kúpu 50-percentného podielu nemeckého priemyselného konglomerátu Siemens v ich spoločnom podniku Nokia Siemens Networks (NSN) za 1,7 mld. eur. Výrobca zariadení pre mobilné siete NSN vznikol v roku 2007 a firmy ukončili partnerstvo tento rok v apríli. Divízia, ktorá sa špecializuje na sieťové služby, prináša Nokii vyššie zisky než výroba mobilných telefónov. NSN dosiahol v druhom kvartáli tohto roka čistý zisk 8 mil. eur, kým skupina Nokia vykázala v rovnakom období čistú stratu 227 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies