Mičovský: Slovensko sa topí v korupcii

NETKY.SK • 13 September 2013, 14:33 • 2 min
Mičovský: Slovensko sa topí v korupcii

BRATISLAVA - Krajina sa topí v korupcii, veľmi hlboko a hladina stúpa, konštatoval počas rozpravy k návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie poslanec za OĽaNO Ján Mičovský.

slovakia

left justify in out

Návrh predložený podpredsedom parlamentu Jánom Figeľom (KDH) považuje za vysoko pozitívny, pretože nerozširuje úrady a počty úradníkov, ale stavia na občianskej odvahe. "Ak sa podarí zvýšiť občiansku statočnosť hoci len o percento, nemôže byť tento zákon zbytočný," konštatoval Mičovský.

Zákon zvyšuje ochranu oznamovateľov korupcie. Týka sa vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme. Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev. Pôvodne návrh počítal aj s odmeňovaním ľudí, ktorí korupciu nahlásia, Figeľ pre kritiku vládneho Smeru-SD už toto opatrenie zo zákona vypustil. Naopak, ochranu rozšíril aj na oblasť oznamovateľov volebnej korupcie a niektorých daňových deliktov. 

Vláda Figeľovu právnu normu zamietla. Podľa rezortu spravodlivosti nerieši túto problematiku systémovo. Vlastnú verziu zákona údajne pripravuje aj vláda a predložiť by ho mala na jeseň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies