Mičovský kontruje Budajovi, nesúhlasí s jeho plánom o zákaze odstrelu vlkov

NETKY.SK • 29 Október 2020, 06:48 • 2 min
Mičovský kontruje Budajovi, nesúhlasí s jeho plánom o zákaze odstrelu vlkov

BRATISLAVA – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský stojí za rozhodnutím o určení kvóty lovu vlka na 50 jedincov.

slovakia

left justify in out

Nesúhlasí s viacerými vyjadreniami šéfa envirorezortu Jána Budaja, ktorý počas rokovania Vlády SR informoval novinárov o zaradení vlka medzi chránené živočíchy skôr, ako o tom informoval svojich koaličných partnerov.

„Verejnosť musí poznať fakty. Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sme sa nerozhodli na základe spoločenskej objednávky, ani na základe získania politických bodov, ale hlavnú rolu hrali fakty a potreby krajiny,“ vyjadril sa minister Mičovský.

 

img

 

Vlk zohráva dôležitú úlohu
Podľa Budaja vlk pomáha v boji proti africkému moru ošípaných (AMO). Pravdou však je, že vlk v roku 2019 ulovil 1830 kusov raticovej zveri, z toho 135 diviakov.

 

Poľovníci odstrelili v minulej sezóne 168 tisíc raticovej zveri, z toho až 75 tisíc diviakov. V porovnaní s poľovníkmi je úloha vlka zanedbateľná. Diviaky sú rozšírené hlavne na maďarsko-slovenskej hranici, v ktorej je zakázané loviť vlka už niekoľko rokov.

 

Vlka tiež nemožno loviť v národných parkoch, ani v chránených územiach. Tento rok sa táto oblasť nelovu rozšíri o ďalších 19 okresov. Ján Budaj tvrdil, že sme museli utratiť desaťtisíce prasiat.


„To však nie je pravda. Štátna a veterinárna správa SR utratila od prvého nálezu AMO v domácich chovoch 880 kusov ošípaných. Do enormných stavov populácie raticovej zveri, ktorá spôsobuje škody na lesných porastoch a pôdohospodárskej pôde, radikálne zasiahne MPRV SR novým zákonom o poľovníctve,“ priblížil generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva, Martin Nevolný.

 

Súvisiaci článok: Ján Budaj plánuje zvýšiť ochranu vlka, usmrtenie tohto divokého zvieraťa bude onedlho trestným činom

 

Program starostlivosti o vlka
Kvóta lovu vlka sa určuje na základe Programu starostlivosti o vlka dravého, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR (MŽP SR), Univerzitou veterinárneho lekárstva v Košiciach, Technickou univerzitou vo Zvolene, Národným lesníckym centrom (NLC), Lesoochranárskym zoskupením VLK, Združením miest a obcí, Slovenskou poľovníckou komorou, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovak Wildlife Society a ministerstva pôdohospodárstva.

 

V tomto programe sa píše, že: „Výška lovu nesmie prekročiť ročný prírastok populácie, znížený o predpokladané prirodzené straty (tzv. čistý ročný prírastok). Ročný čistý prírastok bude stanovený pomocou matematicko-štatistických modelov, ktoré budú využívať vstupné údaje z monitoringu.“ Podľa lesníckeho centra, ktoré mapovalo populáciu vlka na území Slovenska zistilo, že jarný prírastok bol 212 mláďat.

 

img

 

Štátny tajomník Smatana sa ohradil, že neboli akceptované požiadavky envirorezortu a ŠOP SR na nulovú kvótu lovu vlka. „Tieto požiadavky nemohli byť akceptované, pretože v žiadnom smere nezohľadňovali potreby regiónov, nebrali ohľad na chovateľov hospodárskych zvierat a nerešpektovali pravidlá dohodnuté v Programe starostlivosti o vlka,“ vysvetlil Michal Tomčík, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

V dnešnej situácii nie je dôvod riešiť problém lovu vlka na úrovni Európskej komisie, pretože postupujeme v súlade s Programom starostlivosti o vlka akceptovaným na úrovni EÚ.

 

Mičovský úlohu vlka nespochybňuje
Ministerstvo pôdohospodárstva nespochybňuje úlohu vlka dravého v prírode a krajine. „Avšak je potrebné nájsť správnu mieru a nastaviť náležitý manažment v programe starostlivosti o vlka tak, aby sme zabezpečili stabilnú populáciu vlka, ale zároveň neohrozili vôľu podnikať v sektore, akým je chov oviec a kôz. Musíme myslieť na ľudí žijúcich na vidieku a v regióne,“ povedal Ján Mičovský.

Pomôcť vyriešiť túto situáciu môže aj odstránenie byrokracie pri nahlasovaní škôd spôsobených vlkom. Vyplatené boli len tie škody, kde chovatelia spĺňali opatrenia pre zabránenie škôd a len za zvieratá, ktoré sa reálne našli.

 

Zďaleka nie sú uhrádzané všetky škody. Tie sú podľa Zväzu chovateľov oviec a kôz na úrovni 500 tisíc eur. Chovatelia oviec potrebujú financie, ktoré by im pomohli pri ochrane svojich stád. Tie však v Programe rozvoja vidieka v dostatočnej miere ťažko nájdu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona