Mičovský: Čím je zákon dôležitejší, tým menej poslancov je v sále

NETKY.SK • 11 December 2013, 10:35 • 2 min
Mičovský: Čím je zákon dôležitejší, tým menej poslancov je v sále

BRATISLAVA - Čím je zákon dôležitejší, tým je menej zástupcov ľudu v sieni zákonnosti a je málo tých, ktorí pociťujú potrebu sa vyjadriť.

slovakia

left justify in out

Na úvod desiateho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR to v pokračujúcej rozprave k návrhu zákona o štátnom rozpočte vyhlásil poslanec Ján Mičovský (OĽaNO). Narážal na to, že debatu o zákone roka sprevádza tradične vyľudnená rokovacia sála, v ktorej sedí len hŕstka poslancov.

Na margo samotného návrhu rozpočtu poznamenal, že si pomáha najmä jednorazovými príjmami. "Zdá sa mi to ako ľudsky a odborne nesprávne, že súhlasíte s tým, aby jednorazové zárobky SR boli prejedené. Považujem za nevyhnutné, aby ste vy ako odborník povedali, že nie ste ochotný to, čo krajina získa z jednorazových predajov, použiť do výdavkov. Myslím si, že vaša prvá povinnosť je povedať, že zadlženie krajiny je vážna vec, a preto treba tieto prostriedky preniesť na splácanie dlhu," odporúčal Mičovský ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD).

Ministra zároveň poprosil, aby sa pokúsil pozerať do budúcnosti. "Aby sme neprejedali to, na čo nemáme právo a aby sme náš štátny dlh nepriblížili k nebezpečným hraniciam," dodal.

Kažimír sa k výzvam Mičovského nevyjadril. Svojho ministra sa ale zastala Eva Hufková (Smer-SD). "Minister Kažimír je určite zodpovedný ekonóm a odborník, mrzí ma, že ste ho hanili. Myslím si, že on a vláda najlepšie vedia, čo má a čo nemá byť v rozpočte. Nechajme to na neho, on je odborník," apelovala. Hufková zároveň deklarovala, že peniaze z jednorazových príjmov sa určite neprejedia. "Zostanú v rozpočte ako príjmy a budú znižovať deficit. Očakávame výrazne zrýchlenie rastu ekonomiky a vyšší výber daní, a to nie sú jednorazové opatrenia," uzavrela.

Debata o štátnom rozpočte, do ktorej sa hlásia takmer výlučne opoziční poslanci, trvá už od štvrtkového (5.12.) popoludnia. Do rozpravy je ešte 17 ústne prihlásených poslancov. Po ich vystúpeniach bude nasledovať hlasovanie o zákone roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies