Mičovský by za porušenie etického kódexu žiadal od poslancov mandát

NETKY.SK • 29 September 2015, 10:33 • 2 min
Mičovský by za porušenie etického kódexu žiadal od poslancov mandát

BRATISLAVA - Národná rada by mala poslanca, ktorý preukázateľne poruší etický kódex, vyzvať, aby sa vzdal mandátu. Takýto trest by presadzoval poslanec NR SR Ján Mičovský z OĽaNO. Povedal to v pléne pri rokovaní o etickom kódexe, ktorý má určiť poslancom, ako sa majú správať.

slovakia

left justify in out

O etickom kódexe poslanci rokujú v rámci novely rokovacieho poriadku, ktorá prináša aj ďalšie zmeny. Rovnako ako Mičovskému ani Miroslavovi Beblavému (nezaradený) sa nepozdáva výška pokuty za porušenie etického kódexu. Suma 500 eur sa mu zdá málo. Rovnako sa mu nepáči, že kódex podľa neho v podstate legalizuje prijímanie darov poslancami.

 

"Ak dnes poslanec nemôže vedome prijímať dary, prečo mu vytvárate dieru v zákone?" pýta sa. Ak podľa neho poslanec prijme "rolexky" za 12.000 eur a nezaregistruje ich v osobitnom registri Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, takmer nič sa mu nestane. "Zaplatí 'hroznú' pokutu až 500 eur a hodinky mu legálne ostávajú," vysvetlil a poukázal na nezmyselnosť nízkej pokuty a legalizáciu drahých darov.

 

"Ak je takýto výklad pre niekoho paranoidný, tak v tom prípade nežil na Slovenska za posledných 25 rokov," myslí si Beblavý. Drobné diery v zákone sa podľa neho vždy využívali na ozbíjanie ľudí v tejto krajine. A to podľa neho hrozí aj pri tomto návrhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies