Mickeyho Rooneyho pochovajú v Hollywoode

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 14:36 • 2 min
Mickeyho Rooneyho pochovajú v Hollywoode

USA - Amerického herca a režiséra Mickeyho Rooneyho, ktorý zomrel v nedeľu 6. apríla vo veku 93 rokov, pochovajú na cintoríne v Hollywoode, kde majú hroby aj Rudolph Valentino, Douglas Fairbanks, Jayne Mansfield či Charlie Chaplin.

slovakia

left justify in out

"Práve som podpísal potrebné dokumenty," uviedol pre magazín People správca Rooneyho majetku Mike Augustine. Ako informoval, s hercom viedol dlhé rozhovory o tom, kde chce byť pochovaný. Pohrebom v Hollywoode sa vraj snažil splniť jeho prianie, čím sa však dostal do konfliktu s hercovou ôsmou manželkou Jan Chamberlin. Tá chcela režiséra pochovať vo Westlake, kde spolu žili do roku 2012. Nakoniec sa však dohodli na Hollywoode. Obe strany teraz dúfajú, že s poslednou rozlúčkou, ktorá by sa mala konať v najbližších týždňoch, im pomôžu aj zástupcovia zábavného priemyslu.

 

Mickey Rooney, vlastným menom Joseph Yule Jr., sa narodil 23. septembra 1920 v newyorskom Brooklyne. Preslávil sa najmä ako detský herec v 30. rokoch minulého storočia. Už vo veku 17 mesiacov začal účinkovať s rodičmi vo vaudeville a ako šesťročný absolvoval svoj filmový debut, keď sa objavil v krátkometrážnej snímke Nemožno veriť (1926). O rok neskôr nakrútil prvý dlhometrážny film s názvom Orchidey a hermelín (1927). V rokoch 1927 až 1934 sa predstavil vo viac ako 60 krátkometrážnych snímkach o Mickeym McGuireovi, v ktorých stvárnil hlavnú postavu. Svetoznámym sa stal vďaka filmovej sérii o Andym Hardym, ktorá odštartovala snímkou Rodinná udalosť u sudcu Hardyho (1937).

 

Túto postavu stvárnil v celkovo 19 snímkach a vyniesla mu špeciálneho Oscara. Celkovo účinkoval v približne 200 filmoch, boli medzi napríklad Deti divadla (1939), Ľudská komédia (1943), O veľkú cenu (1944), Odvážni a udatní (1956), Baby Face Nelson (1957), Raňajky u Tiffanyho (1961), Princíp domina (1977), Čierny žrebec (1979), Noc v múzeu (2006) alebo Tropická búrka (2008). Tento rok bude mať premiéru jeho posledný film Dr. Jekyll and Mr. Hyde. 

 

Za výkony v snímkach Deti divadla, Ľudská komédia, Odvážni a udatní a Čierny žrebec získal nominácie na Oscara, ani jednu však na triumf nepremenil. V roku 1983 mu udelili čestného Oscara za celoživotné dielo. Ako režisér nakrútil filmy Môj skutočný príbeh (1951) a Súkromný život Adama a Evy (1961), pričom druhý menovaný spolu s ním režíroval Albert Zugsmith. Rooney bol osemkrát ženatý, pričom jeho prvou manželkou bola herečka Ava Gardner, a mal deväť detí. Mickey Rooney skonal vo svojom dome v Los Angeles po tom, ako bol nejaký čas chorý. 

 

Informácie pochádzajú z webstránky www.people.com a archívu agentúry SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies