Michalovská spoločnosť Yazaki by mala záujem o zamestnancov z krajín mimo EÚ

NETKY.SK • 30 Január 2017, 15:35 • 2 min
Michalovská spoločnosť Yazaki by mala záujem o zamestnancov z krajín mimo EÚ

MICHALOVCE – Michalovská spoločnosť Yazaki Wiring Technologies Slovakia by mala záujem o zamestnancov z krajín mimo Európskej únie. Firma v súčasnosti pracovníkov zo zahraničia nemá. TASR v tejto súvislosti informovala Iveta Veľasová z oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti.

slovakia

left justify in out

V prípade, ak by firma chcela rozširovať výrobné kapacity a nemohla by nájsť dostatok zamestnancov na slovenskom trhu, využila by možnosť ich prijímania zo zahraničia. Veľasová však uviedla, že momentálne sa navyšovanie kapacít k novým projektom realizuje v sesterskom podniku v Rumunsku. Dôvodom bol podľa jej slov aj nedostatok pracovných síl a všeobecný nezáujem o manuálnu prácu na Slovensku.

 

Spoločnosť mala veľké problémy s hľadaním nových zamestnancov už v roku 2015, tie odvtedy pretrvávajú. "Aj napriek spolupráci s miestnym úradom práce nemôžeme nájsť zamestnancov aspoň so základným vzdelaním a vo vhodnom zdravotnom stave, pretože u nás je práca v stoji. Najčastejším dôvodom, prečo ľudia nechcú prijať ponúkané pracovné miesto v Yazaki, je iná práca na dohodu a nevhodný zdravotný stav," vysvetlila.

 

Ľudia podľa jej slov nemajú záujem pracovať vo firme tiež pre nízky zárobok, úkolovú prácu, u žien aj pre trojzmennú prevádzku. Veľasová uviedla, že firma pozoruje fluktuáciu zamestnancov, ktorá ovplyvňuje výrobný proces. Medzi najčastejšie dôvody odchodu z firmy uvádzajú pracovníci nájdenie si lepšie plateného miesta a nespokojnosť s manuálnou prácou. Tú si vyžaduje najväčšia skupina pracovných pozícií vo firme, a to je operátor výroby.

 

Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva v michalovskej továrni, kde sa vyrábajú káblové zväzky pre automobilový priemysel, 2700 ľudí. Ešte v júni minulého roka ich bolo 3065. Výrazné zníženie kapacít súvisí podľa slov Veľasovej so spomínaným delením výroby s Rumunskom, ktoré zvyšuje počet zamestnancov a zároveň znižuje personálne kapacity v michalovskom podniku. Tým, že spoločnosť nenahrádza fluktuáciu, sa stav zamestnancov znižuje a pokračovať to bude aj z dlhodobého hľadiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona