Michal Ďuriš venoval oba góly Mariánovi Čišovskému

NETKY.SK • 14 November 2015, 08:15 • 2 min
Michal Ďuriš venoval oba góly Mariánovi Čišovskému

TRNAVA - Slovenský futbalový reprezentant Michal Ďuriš prišiel v piatok neskoro večer do mix zóny po víťaznom prípravnom dueli proti Švajčiarsku (3:2) s úsmevom na perách.

slovakia

left justify in out

Bodaj by aj nie, veď sa dvoma gólmi výraznou mierou podpísal o cenný triumf zverencov trénera Jána Kozáka nad hráčmi z krajiny "helvétskeho kríža", ktorá si rovnako ako Slovensko vybojovala z kvalifikácie priamy postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska. Útočník Viktorie Plzeň Ďuriš sa však tešil aj z iného dôvodu: premiérovo sa totiž gólovo presadil za A-tím SR - a hneď dvakrát. Podarilo sa mu to v 21. vystúpení za seniorskú reprezentáciu, v najcennejšom drese debutoval pred viac ako tromi rokmi: 15. augusta 2012 v Odense vo víťaznom zápase proti domácemu Dánsku (3:1), národné mužstvo vtedy viedla dvojica Stanislav Griga - Michal Hipp.


Strelecké odkliatie v slovenskej reprezentácii pre futbalového "sympaťáka" prišlo akurát v piatok trinásteho. "Pre mňa to nebol ani dovtedy nešťastný deň, ale tento dátum sa teraz zišiel," uviedol Michal Ďuriš a pokračoval: "Som rád za moje dva góly vo švajčiarskej sieti. Ten tlak, že som v dvadsiatich dueloch za národný tím neskóroval, som si nechcel pripúšťať. Vedel som, že časom ten gól určite príde. Teší ma, že sa mi to podarilo na novom trnavskom štadióne. Klobúk dole, že fanúšikovia ho vypredali. To je potom radosť hrať, piatkový zápas som si dokonale užil. Keď som začínal s kariérou, ani som nedúfal, že odohrám 20 zápasov za seniorskú reprezentáciu, vôbec som nad tým nerozmýšľal. Premiérový gól je však fakt krásny. Dúfam, že ma už novinári nebudú zasypávať otázkami o absencii mojich gólov za národné mužstvo."


Dvadsaťsedemročný ofenzívny univerzál (nar. 1. júna 1988), ktorý vie hrať na poste krídelníka, ale najlepšie sa cíti na hrote útoku, pri prvom vystúpení slovenskej reprezentácie v novej trnavskej City Arene otvoril skóre v 39. min. Hneď po zmene strán v 48. min prekonal opäť brankára súpera Romana Bürkiho a zvýšil na 2:0. "Pri prvom presnom zásahu Maťo Škrtel po rohu vracal od zadnej žrde loptu pred bránku, dostala sa až ku mne a hlavou som ju dal do siete. Pri mojom druhom góle Vlado (Weiss, pozn.) odcentroval, cítil som, že by to mohlo ísť na prvú žrď, tak som tam naslepo nabehol a našťastie som loptu trafil," opísal gólové momenty hrdina stretnutia, ktorý odohral celých 90 minút. "Masér Majo Prelovský už cez polčasovú prestávku pýtal odo mňa dres, že ho chce zarámovať. Vraj ide o historický prvý gól v Trnave na novom štadióne," doplnil s úsmevom Ďuriš.


Na otázku, komu venuje dva piatkové góly, aktuálne najlepší kanonier najvyššej českej súťaže s 10 "trefami" najskôr skonštatoval: "Premiérový zásah si určite nechám pre seba, druhý môže zostať v Trnave. Samozrejme, že za prvý gól v reprezentácii asi budem musieť chalanom niečím prispieť." Následne však zvážnel, spomenul si na svojho bývalého spoluhráča z klubu i reprezentácie 36-ročného Mariána Čišovského, ktorý trpí zákernou chorobou s názvom amyotrofická laterálna skleróza (ALS), čo je neurodegeneratívne ochorenie napádajúce bunky centrálnej nervovej sústavy. "Nastala taká situácia, že pomoc potrebuje najmä Marián. Verím, že ak mu to aspoň trošku na duši pohladí, tak tieto moje góly proti Švajčiarom by som venoval práve jemu," poznamenal Michal Ďuriš.


Slovenskí futbalisti viedli v piatkovom prípravnom dueli nad "Helvétmi" už 3:0, ale napokon sa v závere obávali o víťazstvo. "Vedeli sme, že švajčiarsky tím má kvalitu a určite sa nevyhneme tlaku z ich strany. Škoda dvoch inkasovaných gólov, napriek tomu sme zvíťazili a to je hlavné."


Rodák z Uherského Hradišťa by bol rád pri historickej účasti reprezentácie SR na kontinentálnom šampionáte. "Vieme, že prípravných zápasov pred ME už nebude veľa. V utorok privítame v Žiline tím Islandu, na budúci rok v marci je tu ešte jeden asociačný termín a potom už záverečná príprava na majstrovstvá Európy. V každom dueli preto musíme ísť naplno. Verím, že keď si udržíme takúto fazónu, priaznivé výsledky budú aj naďalej. Osobne sa veľmi pousilujem, aby som nechýbal v konečnej nominácii na kontinentálny šampionát. Nikto ešte nemá istú miestenku do Francúzska. Ja sa chcem športovo pobiť o to, aby som tam bol," dodal odhodlane Michal Ďuriš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona