Michal (31) dobodal matku (†51): Súd mu udelil vysoký trest !

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 13:18 • 2 min
Michal (31) dobodal matku (†51): Súd mu udelil vysoký trest !

BANSKÁ BYSTRICA - Úhrnný trest odňatia slobody na 25 rokov za vraždu matky a ďalšie skutky potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre odsúdeného 31-ročného Michala Tóšu z Cinobane.

slovakia

left justify in out

Tóša sa odvolal po tom, ako mu banskobystrický okresný súd na obnovenom pojednávaní uložil rovnaký trest ako predtým. Podľa prvostupňového i odvolacieho senátu na obnovenom konaní sa nezistili dôvody, ktoré by zníženie trestu umožnili. Podľa súdov obnova konania neznamená automaticky zníženie pôvodne uloženého trestu. Nové konanie sa uskutočnilo v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej tzv. asperačnej zásady.

 

Tóšu odsúdili za vraždu matky, napadnutie otca a brata a nedovolené držanie streliva. Tragická udalosť sa stala 9. mája 2010 večer v rodinnom dome v Cinobani. Michal po predchádzajúcom konflikte s príslušníkmi rodiny zaútočil na svoju 51-ročnú matku Máriu kuchynským nožom. Do hrudníka jej zasadil tri prudké údery, pričom čepeľ noža zasiahla hrudnú aortu i pľúca. Matka utrpela šok z krvácania do hrudnej dutiny a zomrela. 


Ráno po vražde sa dostal Michal do sporu s otcom Karolom i bratom Róbertom. Obaja mu vyčítali, že zabil matku, na čo Michal reagoval agresívne. Otca dokonca pohrýzol na ruke, predlaktí a na lakti. Tragédia bola vyvrcholením viacročných konfliktov medzi Michalom a jeho najbližšími príbuznými. Michal po čine neušiel, nelikvidoval stopy a sediac pri nebohej čakal na políciu. 


Michal bol najmladší z troch synov a rodinný miláčik. V puberte sa stal agresívnym a na otca zaútočil a zranil ho nožom už ako 14-ročný. Neskôr ho zranil na tvári. Podľa znalkyne z odboru psychológie prvú výchovnú chybu urobili rodičia už vtedy, keď polícii neoznámili útok nožom na otca. Neskôr mu poskytli falošné alibi na čas, keď ako 17-ročný udrel päsťou do tváre iného mladíka. Nechceli cez políciu riešiť ani iné konflikty, ktoré vyvolával Michal. V škole mal znížené známky zo správania, v učilišti napadol učiteľku i majstra. Ako rizikovú osobnosť Michala nevzali ani na základnú vojenskú službu. 


Znalci psychiatri ho označili za bezcitného psychopata, nekritického voči sebe. V čase činu však bol pri zmysloch a chápal nebezpečnosť svojho konania. Michal tvrdil, že znalci jeho výpovede nebrali vážne a vytrhli jeho výroky z kontextu. Žiadal nový znalecký posudok, ale súdy mu nevyhoveli. Podľa znalcov motív útoku na matku vie iba Michal. 


Michal sa vyučil za kuchára-čašníka, ale pracoval v mäsokombinátoch v Čechách a v Írsku. V rokoch 2005 a 2008 mal dve ťažké motocyklové havárie, ale neutrpel pritom zranenie hlavy ani otras mozgu. Od nehody v roku 2008 nikde nepracoval. Peniaze získaval vydieraním rodičov. Požadoval značkové oblečenie a kozmetiku. Istý čas užíval aj marihuanu a pervitín, pričom peniaze tiež vyhrážkami a vydieraním získaval od rodičov. Doteraz bol päťkrát súdne trestaný. 


Na novom pojednávaní i pred odvolacím senátom Michal oľutoval svoje konanie. Jeho otec povedal, že ho navštevuje vo väzení, píšu si a podľa neho syn ľutuje, čo sa stalo. Michalov brat sa k veci nevyjadril. Obhajca Tomáš Rosina navrhoval uložiť trest pri spodnej hranici zákonnej sadzby, pretože aj miernejší trest splní výchovný cieľ. Odvolací senát označil verdikt prvostupňového súdu za zákonný, spravodlivý a primeraný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies