Michail Saakašvili sa postavil pred súd

NETKY.SK • 11 December 2017, 15:17 • 2 min
Michail Saakašvili sa postavil pred súd

KYJEV - Bývalý gubernátor Odesy a gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorého v piatok zatkla ukrajinská polícia, sa postavil pred súd v Kyjeve, kde rozhodnú, či zostane vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Pred budovou sa zišli Saakašviliho podporovatelia, ktorí sa dostali do potýčky s políciou. Podporu mu prejavila účasťou na pojednávaní aj niekdajšia ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko predtým oznámil, že jeho vyšetrovatelia majú dôkazy o tom, že Saakašviliho zástupca prijal finančnú podporu vo výške 500-tisíc dolárov od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty proti prezidentovi Porošenkovi. Saakašvili obvinenia ukrajinských úradov odmieta.

Politikov právny zástupca v sobotu uviedol, že jeho klient v cele napísal stanovisko, v ktorom vyzýva ľudí, "aby sa nebáli a v nedeľu zorganizovali mierový protest" za odvolanie Porošenka. Jeho výzvu aj splnili. Saakašvili takisto vyhlásil, že bude držať hladovku.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeskej oblasti. Do tejto funkcie ho vymenoval Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies