Michail Chodorkovskij je pripravený stať sa prezidentom Ruska

NETKY.SK • 21 September 2014, 16:10 • 2 min
Michail Chodorkovskij je pripravený stať sa prezidentom Ruska

MOSKVA - Bývalý šéf ruskej ropnej spoločnosti JUKOS Michail Chodorkovskij je pripravený stať sa ruským prezidentom.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v Paríži počas diskusie s verejnosťou v rámci osláv 70. výročia existencie francúzskeho denníka Le Monde. Chodorkovskij vyhlásil, že Rusko potrebuje ústavnú reformu, ktorej ťažiskovým bodom by malo byť prerozdelenie prezidentských právomocí v prospech súdov, parlamentu a občianskej spoločnosti.
     

"Nezaujímal by som sa o prezidentskú funkciu, keby sa Rusko vyvíjalo normálne," vyhlásil Chodorkovskij. Dodal, že je pripravený "stať sa prezidentom, ak to bude nutné, aby sme prežili krízu a urobili ústavnú reformu".
     

Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa agentúry Ukrinform uviedol, že nevidí dôvod komentovať Chodorkovského vyhlásenie o ochote kandidovať do najvyššej funkcie v Rusku.
     

Chodorkovskij bol koncom 90. rokov 20. storočia jedným z najbohatších ruských podnikateľov, pričom patril do sféry tzv. oligarchov. Okrem podnikania sa angažoval aj v politike. Od roku 2003 bol najprv vyšetrovaný, neskôr aj odsúdený za ekonomické  trestné činy - za podvody a daňové úniky. Chodorkovskij považuje svoje procesy i tresty za politicky motivované. 
     

Z väzenia, kde strávil desať rokov, ho prepustili vlani v decembri na základe milosti udelenej Putinom. Ak by sa tak nestalo, na slobodu by sa dostal v októbri tohto roku.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona