Michael Gove: EÚ podnecuje 'Hitlerových ctiteľov' a je zlá pre národnú bezpečnosť

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 09:05 • 2 min
Michael Gove: EÚ podnecuje 'Hitlerových ctiteľov' a je zlá pre národnú bezpečnosť

LONDÝN - Britský minister spravodlivosti Michael Gove dnes v rozhovore, ktorý poskytol denníku Sunday Times, varoval, že ultrapravica v Európe je teraz najsilnejšia od čias nástupu Hitlera k moci v 30. rokoch. Vo vyostrenej slovnej prestrelke s premiérom Davidom Cameronom súčasne odmietol, že by Británia bola v Európskej únii bezpečnejšia a silnejšia.

slovakia

left justify in out

Gove v súvislosti s ultrapravicou spomenul konkrétne grécky parlament a stranu Zlatý úsvit, ktorej členov nazval "Hitlerovými ctiteľmi", uviedol denník Daily Mail. V rozsiahlom článku nazvanom EÚ podnecuje 'Hitlerových ctiteľov' a je zlá pre národnú bezpečnosť denník dodal, že Gove sa vyjadril v čase, kedy boli neonacisti zvolení aj do slovenského parlamentu.

 

Bývalý guvernér britskej centrálnej banky Mervyn King dnes v BBC varoval, že dominancia Berlína v EÚ vyvolala v Európe obavy z Nemecka.

 

"Nemci chceli začleniť Nemecko do Európy, aby zvyšok Európy už nikdy nemal strach z Nemecka. Malo to ale presne opačný dopad a ak sa pozriete na postoje k Nemecku dnes v Grécku alebo dokonca Taliansku, uvidíte, že je tam v viac napätia a obáv z Nemecka ako kedykoľvek predtým," citoval ho Daily Mail.

 

Aj londýnsky starosta Boris Johnson dnes varoval, že Británia svojím zotrvaním v EÚ ohrozuje vlastnú bezpečnosť. "Právomoc prijímať rozhodnutia o vyhostení ľudí alebo o protiteroristickom dohľade je Británii odnímaná," povedal denníku Sunday Times.

 

Pre BBC priznal, že ak Briti v referende schvália odchod Británie z EÚ, môže nasledovať ekonomický šok, trval ale na tom, že toto nie je ten prípad. "V skutočnosti existuje množstvo ľudí, ktorí si teraz myslia, že cena za odchod bude v skutočnosti nulová a cena za zotrvanie by bola veľmi vysoká."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona