Michael Bloomberg sa na budúci rok môže uchádzať o kreslo starostu Londýna

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 09:11 • 2 min
Michael Bloomberg sa na budúci rok môže uchádzať o kreslo starostu Londýna

NEW YORK - Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg sa na budúci rok môže uchádzať o primátorské kreslo britskej metropoly Londýn.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva prichádza od tamojších konzervatívcov, informovala dnes agentúra TASS, citujúc denník The New York Post.

 

"Pre Londýn by to bol neuveriteľný ťah, ak by sa Bloomberga podarilo presvedčiť na kandidatúru. Jeho pragmatický a na riešenie problémov zameraný prístup je totiž presne to, čo Londýn potrebuje," uviedol poradca britského premiéra Steve Hilton pre vyššie zmienený americký denník.

 

Bloomberg o takejto možnosti diskutoval aj so súčasným londýnskym starostom Borisom Johnsonom, svojím blízkym priateľom, ktorý sám pochádza z New Yorku. Bloomberg stál na čele New Yorku v rokoch 2002-13, teda tri funkčné obdobia. 1. januára 2014 ho nahradil Bill de Blasio.

 

Je považovaný za anglofila a v Londýne trávi množstvo času. Zároveň investuje značné čiastky do jeho rozvoja. Dal v ňom postaviť Bloombergov palác, je členom predstavenstva muzeálneho komplexu Serpentine Gallery a v hlavnom meste vlastní súkromný dom v hodnote 18,5 milióna eur.

 

Britská kráľovná Alžbeta II. ho vlani povýšila do čestného rytierskeho stavu za "jeho podnikateľské a dobročinné dielo na území Spojeného kráľovstva". Bloomberg však nemá britské občianstvo, čo je podmienkou kandidatúry; vzhľadom na svoje zásluhy by ho mohol získať v zrýchlenom konaní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona