Mičev vyzval Kotlebu na verejnú diskusiu o vedení Banskobystrického kraja

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 13:53 • 2 min
Mičev vyzval Kotlebu na verejnú diskusiu o vedení Banskobystrického kraja

BANSKÁ BYSTRICA – Zlepšenie dopravnej infraštruktúry, zníženie nezamestnanosti a dostupnejšia zdravotná starostlivosť v kraji sú hlavnými cieľmi Stanislava Mičeva. Historik a generálny riaditeľ Múzea SNP dnes oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

Svoju kandidatúru oznámil symbolicky v deň, keď bola v roku 1945 oslobodená Bratislava a Liptovský Mikuláš a rovnako v tento deň pred jedenástimi rokmi sa stal riaditeľom Múzea SNP.

Jeho prioritou bude navrátiť úradu otvorenú komunikáciu, osobnú zodpovednosť a širokú spoluprácu. „V prvom rade sa chcem ospravedlniť všetkým voličom Mariana Kotlebu za to, že nevideli pred štyrmi rokmi žiadnu alternatívu. Títo voliči nie sú fašisti, ale sklamaní ľudia, ktorí stratili dôveru v politikov. Mojou prioritou je obnoviť dôveru v samosprávny kraj a prinavrátiť do neho otvorenú komunikáciu, zodpovednosť a odbornosť,“ uviedol pre agentúru SITA Mičev. Vyzval na verejnú diskusiu o vedení kraja terajšieho župana Kotlebu, lebo hospodárenie v kraji je podľa Mičeva netransparentné.

Na tlačovej konferencii zverejnil svoje lustračné osvedčenie o tom, že bol evidovaný v materiáloch komunistickej Štátnej bezpečnosti ako kandidát tajnej spolupráce. Ako sa už k tomu v minulosti vyjadril, jeho evidencia vzišla z toho, že ako historik v roku 1988 sprevádzal v expozícii amerického chargé d‘affaires z Prahy a následne od neho chcel akýsi človek informácie z amerického veľvyslanectva. 

 

Celé je to podľa neho nezmysel a preto po pár mesiacoch aj spis zavreli. Sprístupnil tiež svoje majetkové a daňové priznanie. Kampaň chce financovať z vlastných zdrojov a výlučne z darov fyzických osôb. „Odmietam financovanie od právnických subjektov a politických strán. Na pozíciu predsedu BBSK kandidujem ako nestranícky, ale závislý kandidát. Závislý preto, lebo úspech kraja závisí od volebnej účasti každého jedného obyvateľa,“ doplnil Mičev.

Hlavnou manažérkou jeho kampane je speváčka Jana Orlická a ako svojich podporovateľov predstavil zatiaľ opernú a muzikálovú speváčku Sisu Lelkes Sklovskú a spisovateľa a diplomata Igora Otčenáša. „Nový život je cieľom každého kresťana,“ uviedla k heslu Mičevovej kampane "SOM za Nový život pre Kraj" Orlická.

Na tlačovej besede vyhlásil, že v prípade úspechu vo voľbách na predsedu BBSK sa vzdá funkcie riaditeľa múzea a ostane len v mestskom parlamente Banskej Bystrice do konca volebného obdobia. Chce sa naplno venovať práci pre Banskobystrický kraj a počas svojho pôsobenia vo funkcii župana sa nebude uchádzať o žiadnu inú verejnú funkciu a nebude ani podnikať. „Narodil som sa v tomto kraji, žijem tu a poznám tento kraj,“ dodal na záver.

Stanislav Mičev sa narodil 11. decembra 1957. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 1984. Je historikom, autorom viacerých publikácií, podieľa sa na tvorbe televíznych dokumentov a pracuje na scenároch pre rozhlas. Od roku 2006 je riaditeľom Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Kandidátov na župana BBSK, ktorí oficiálne ohlásili kandidatúru je tak už šesť. Okrem Stanislava Mičeva je medzi nimi Ján Lunter (podnikateľ), Martin Klus (poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita a poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici), Igor Kašper (poslanec banskobystrického mestského parlamentu), Milan Urbáni (predseda Strany moderného Slovenska) a Martin Juhaniak (prednosta Mestského úradu v Brezne). Očakáva sa ešte oficiálne potvrdenie kandidatúry od súčasného predsedu BBSK Mariana Kotlebu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona