Mia Farrow: Stredoafrická republika je zlyhávajúci štát na pokraji genocídy

NETKY.SK • 14 November 2013, 13:48 • 2 min
Mia Farrow: Stredoafrická republika je zlyhávajúci štát na pokraji genocídy

ŽENEVA - Herečka a aktivistka Mia Farrow dnes uviedla, že jej tretia návšteva Stredoafrickej republiky (SAR) v úlohe vyslankyne dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF) ju presvedčila, že ide o zlyhávajúci štát na pokraji genocídy.

slovakia

left justify in out

Farrow po návrate z týždňovej cesty novinárom povedala, že vláda SAR je "nanič", pričom svet nevenuje tejto krajine dostatočnú pozornosť. Podľa vlastných slov sa domnieva, že sú tam "prítomné zárodky genocídy", pred čím už skôr varovali predstavitelia OSN.

"Je to opustené obyvateľstvo, pretože svet odvrátil pohľad," uviedla Farrow v európskom ústredí OSN v Ženeve, ako ju citovala agentúra AP. Novinárom ukázala odfotografované kresby stredoafrických detí, na ktorých ozbrojenci strieľajú na ľudí. Odráža to nezákonnosť a masakry civilistov, ktoré podľa nej mimoriadne postihujú ženy a deti. Predstavitelia OSN uvádzajú, že Stredoafrická republika, jedna z najchudobnejších krajín sveta, dlhodobo sužovaná chaosom a prevratmi, kolabuje, odkedy povstalecké skupiny spojili sily, aby v marci zvrhli prezidenta a nastolili na čelo štátu svojho vodcu.

Podľa Farrow si zvládnutie chaotickej situácie v SAR vyžaduje intervenciu na vysokej úrovni, ako aj väčšie mierové sily OSN so silnejším mandátom.

"Keď vidíte zlyhávajúci štát v tomto regióne, je to vizitka pre extrémistické skupiny," dodala herečka, ktorá SAR ako vyslankyňa UNICEF-u navštívila už v rokoch 2007 a 2008.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies