Dopravný podnik upustil od prísnych pravidiel, na jazdu zadarmo postačí vodičský preukaz

NETKY.SK • 11 September 2015, 12:36 • 2 min
Dopravný podnik upustil od prísnych pravidiel, na jazdu zadarmo postačí vodičský preukaz

BRATISLAVA - V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) budú týždeň vodiči opäť jazdiť zadarmo. Nebudú teda potrebovať električenku či cestovný lístok, stačí, ak sa revízorovi preukážu svojím platným vodičským preukazom. V hlavnom meste totiž na budúci týždeň opäť odštartuje Európsky týždeň mobility, ktorý chce vyzvať ľudí, aby vystúpili z áut a nasadli na verejnú dopravu, bicykel či išli pešo.

slovakia

left justify in out

V meste pôvodne plánovali sprísniť pravidlá a zadarmo cestovať verejnou dopravou mali môcť len tí, ktorí by sa vedeli preukázať nielen vodičským, ale súčasne aj technickým preukazom. "To neplatí. Prebehla polemika o tom, čo je správne a ako čo najviac motivovať ľudí, ktorí cestujú autami, aby cestovali verejnou dopravou. Čiže to bude platiť tak ako po minulé roky," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

 

Cestovanie na vodičský preukaz bude platiť od 16. do 22. septembra a len na denné spoje. Na tie nočné si cestujúci musia riadne zakúpiť cestovné lístky. Výnimka neplatí ani na prímestskú a prihraničnú dopravu. "Cieľom je to, aby si motoristi vyskúšali, že cestovanie v MHD nie je také, ako sa často nazdávajú a kvalita cestovania sa zvyšuje. Mohli by tak získať presvedčenie, že aj v MHD sa cestuje dobre a napríklad v rannej špičke je to aj rýchlejšie," vysvetlila Kratochvílová.

 

Európsky týždeň mobility v Bratislave otvorí už nedeľný (13.9.) nočný beh Bratislavou a inline jazda v Sade Janka Kráľa. Od pondelka (14.9.) potom na záujemcov čakajú otvorené diskusie na Námestí SNP s občianskym združením Cyklokoalícia na rôzne dopravné témy. V stredu (16.9.) odštartuje akcia Presadni na bicykel, ktorá prinesie cyklosúboj Bratislavy a Banskej Bystrice a v piatok (18.9.) sa zase Klobučnícka ulica zmení na pešiu zónu. Mesto chce takto ukázať, ako by mohla vyzerať ulica bez parkujúcich áut a dotvorí ju open galéria s veľkoplošnými fotografiami s motívmi úpravy verejných mestských priestorov.

 

Výstava bambusových bicyklov a elektromobilov, mobilné dopravné ihrisko, jazda na ebikoch, v historickej električke, pumptrackova dráha, revitalizácia zastávky MHD, Deň otvorených dverí v dopravnom podniku či konferencie a koncerty v Starej tržnici. Aj to bude súčasťou týždňa mobility v Bratislave, ktorý vyvrcholí dňom bez áut. Bratislava v nedeľu 20. septembra uzavrie pre autá Námestie SNP a plánuje sa cyklojazda ulicami mesta so štartom pri Starej tržnici.

 

"Vieme, čo spôsobuje cestovanie motorovými vozidlami v meste, aký nárok si kladú autá na dynamickú aj statickú dopravu. Tá iná doprava by sa mala prestať nazývať alternatívnou a mala by sa stať samozrejmou tak, ako teraz väčšina z nás považuje za samozrejmosť cestovanie autom," podotkla Kratochvílová s tým, že mesto robí kroky k rozvoju alternatívnej dopravy a tento rok napríklad vyznačí nový autobusový pruh na Lamačskej ceste. V minulom roku sa do kampane zapojilo viac ako 2000 miest zo 44 krajín. Viac ako polovica z nich zrealizovala 8543 trvalých opatrení, ktoré sa zamerali hlavne na riadenie mobility, prístupnosť s podporu cyklistov a chodcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona