MH vydalo v tomto roku osvedčenie pre 17 energetických projektov

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:22 • 2 min
MH vydalo v tomto roku osvedčenie pre 17 energetických projektov

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) povolilo v tomto roku realizáciu sedemnástich energetických projektov. Vďaka novým projektom by malo na Slovensku pribudnúť vyše 640 megawattov inštalovaného elektrického výkonu a viac ako 180 megawattov tepelného výkonu.

slovakia

left justify in out

Projekty, ktoré doteraz dostali v tomto roku od rezortu hospodárstva zelenú, sa týkajú nielen výstavby nových energetických zdrojov, ale aj výstavby energetickej infraštruktúry. V minulom roku rezort hospodárstva povolil realizáciu 14 energetických projektov. Bez ministerského osvedčenia o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky nemôže investor začať s výstavbou energetického zdroja či infraštruktúry.


Najnovšie získal ministerské osvedčenie projekt spoločnosti Hydro Company. Tá chce na rieke Hron postaviť malú vodnú elektráreň. Výkon elektrárne v katastrálnom území Žiaru nad Hronom by mal predstavovať necelé dva megawatty. Osvedčenie získal aj projekt firmy Eucal. Tá by mala v košickej teplárni nahradiť starú technológiu za nové plynové motory s celkovým tepelným a elektrickým inštalovaným výkonom 42 megawattov. Ministerstvo okrem iného vydalo osvedčenie pre projekt výstavby veľkej vodnej prečerpávacej elektrárne. Tu plánuje v katastrálnom území Ďubákovo a Ipeľský Potok nad vodnou nádržou Málinec spoločnosť Hyco. Malo by ísť o prečerpávaciu vodnú elektráreň s výkonom 560 megawattov.


Nový energetický zdroj by mal na základe vydaného osvedčenia vyrásť aj v Strážskom. Na východe Slovenska plánuje spoločnosť CPP Zemplín výstavbu biomasovej teplárne. Plánovaná biomasová tepláreň by mala mať tepelný výkon 87 megawattov. Okrem tepla by mal energetický zdroj v Strážskom vyrábať aj elektrinu, keďže investor počíta s tým, že tento zdroj bude mať aj elektrický výkon na úrovni 40 megawattov.


Spoločnosť PPC Energy získala ministerské osvedčenie na prestavbu existujúceho paroplynu v Bratislave na kogeneračnú jednotku. Po rekonštrukcii bude mať vynovený zdroj necelých 60 megawattov tepelného výkonu. Spoločnosť Západoslovenská distribučná plánuje podľa údajov zverejnených ministerstvom hospodárstva vybudovať novú elektrickú stanicu v Kráľovej nad Váhom, náhradu stožiarov, ako aj rekonštrukciu vedení. Slovenská elektrizačná prenosová sústava chce postaviť 2x400 kilovoltové vedenie medzi rozvodňou v Hornej Žďani a lokalitou Oslany. Spoločnosť Eustream plánuje prepojiť vysokotlakové plynovody v areáli hraničnej preberacej stanici Ruská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies