MH Manažment sa dohodol na novej výške odmeny za Gabčíkovo

NETKY.SK • 10 Október 2017, 16:25 • 2 min
MH Manažment sa dohodol na novej výške odmeny za Gabčíkovo

BRATISLAVA - Spoločnosť MH Manažment sa dohodla s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána na znížení odmeny za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Po dohode by mala zinkasovať 17,64 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Výška odmeny sa tak pohybuje na úrovni 2,5 %, keďže štát mohol prísť v medzinárodnej arbitráži až o 705,6 milióna eur. „Uvedené percento je výsledkom dohody,“ povedal predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík.

Pôvodne bola zmluva medzi štátnou firmou MH Manažment a spomínanou advokátskou kanceláriou nastavená tak, že advokáti mali dostať za úspešnú obhajobu 11-percentnú odmenu, čiže zhruba 64 miliónov eur. „K rokovaniam sme pristúpili v pondelok na žiadosť advokátskej kancelárie, ktorá chcela zastaviť traumatizovanie spoločnosti bulvarizáciou celej témy, ako aj mediálny hon na osobu advokáta a jeho rodiny,“ dodal Bačík.

 

img

Vodné dielo Gabčíkovo

Foto: SITA


Šéf MH Manažment uviedol, že od novovyrokovanej odmeny sa ešte odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi vo výške 4,9 milióna eur a trovy konania, ktoré sú uplatnené vo výške 12,7 milióna eur. „To znamená, že ak budeme 100-percentne úspešní pri trovách konania, prakticky by všetky ďalšie náklady na odmenu advokáta zaplatili Slovenské elektrárne (tie prehrali so štátom medzinárodnú arbitráž - poz.red.),“ spresnil Bačík, ktorý považuje dosiahnutú dohodu za výhodnú.

Hnutie OĽaNO začalo pred necelými dvoma týždňami zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie ministra hospodárstva Petra Žigu, keďže jeho označili za zodpovedného v tejto kauze. Podľa ministerstva hospodárstva zo strany OĽaNO ide čisto o predvolebnú kampaň. Svoje podpisy pod odvolanie ministra do piatku minulého týždňa nedali poslanci z najsilnejšej opozičnej strany SaS. Jej predseda Richard Sulík hovoril, že rokujú ešte o inej možnosti. Liberáli totiž zvažujú, že by mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie ministra nahradila mimoriadna schôdza len o samotnej kauze.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona