MFF Bratislava otvorila Mária Kráľovičová a argentínsky triler Carancho

NETKY.SK • 5 November 2010, 12:41 • 2 min
MFF Bratislava otvorila Mária Kráľovičová a argentínsky triler Carancho

MFF Bratislava otvorila Mária Kráľovičová a argentínsky triler Carancho

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava vo štvrtok večer (4. 11.) slávnostne otvorili 12. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava.
      "Cítim sa uvoľnene, pretože viem, že film je dobrý a ľuďom sa bude páčiť, len mám trochu obavy. Na otvorenie sme pozvali veľa ľudí, dúfam, že každý bude mať miesto," povedal pre TASR krátko pred ceremoniálom umelecký šéf festivalu Matthieu Darras a komentoval aj v poradí šiesty film argentínskeho režiséra Pabla Trapera Carancho, ktorý otváral festival.
      "Je to triler, ktorý sa odohráva vo svete nemocnice, Argentína je krajinou dopravných nehôd, ktoré sa pokúšajú ľudia zneužívať vo svoj prospech, je to triler, ale je to aj príbeh lásky medzi lekárkou a skorumpovaným právnikom," zhodnotil na Oscara nominovaný úvodný film prehliadky Darras, ktorý počas otvorenia vtipne uvítal na javisku Divadla P. O. Hviezdoslava aj samotného režiséra Trapera.
      "Festival je udalosť, čo platí aj pre MFF Bratislava, 12 rokov preukázalo životaschopnosť tohto podujatia aj takmer 20.000 návštevníkov v uplynulom ročníku pri 175 projekciách," uviedol v príhovore minister kultúry a cestovného ruchu SR Daniel Krajcer s tým, že je rád, že festival expanduje nielen do nových priestorov, ale aj do iných miest Slovenska.
      Na otvorenie zavítala aj legenda slovenského divadelníctva a kinematografie Mária Kráľovičová, ktorej prezidentka festivalu Mária Reháková odovzdala symbolickú pamätnú dlaždicu. Tá bude počas Kultúrneho leta zapracovaná do Filmového chodníka slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, ktorý už zdobí pamätná dlaždica venovaná Ladislavovi Chudíkovi.
      "Hrám divadlo 65 rokov, na doskách v SND som 62 rokov, u nás v Čároch na Záhorí neboli chodníky vydláždené, ale keď som prišla do Bratislavy, tak som na tých fantastických chodníkoch stretla a stretávam fantastických ľudí doteraz," vtipne poznamenala v príhovore Kráľovičová, ktorá si spomenula aj na slávnostné otvorenie Divadla P. O. Hviezdoslava pred 55 rokmi, keď hrala vo Hviezdoslavovej hre Herodes a Herodias.
      Na rozdiel od predošlých rokov sa úvodný ceremoniál 12. ročníka MFF Bratislava konal v predvečer festivalu. Od prvého festivalového dňa - piatku 5. novembra sa už celý deň riadne premietajú filmy v Palace Cinemas Aupark, v kine Mladosť, v Divadle P. O. Hviezdoslava. Tento rok sa k premietaniam pridali aj dve nové kinosály. Po novom si festivalové projekcie užijú diváci aj v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, v posluchárni SNG i v Hoteli Carlton. Festival sa po 11. novembri posúva aj do ďalších miest - Košíc, Banskej Bystrice a Žiliny, kde sa 18. novembra medzinárodná filmová prehliadka skončí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies