Mezenská: Slovensko by dokázalo fungovať bez Európskej únie

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 11:03 • 2 min
Mezenská: Slovensko by dokázalo fungovať bez Európskej únie

BRATISLAVA - Slovensko by dokázalo fungovať bez Európskej únie. Myslí si to jediná žena medzi prezidentskými kandidátmi, poslankyňa NR SR za OĽaNO Helena Mezenská.

slovakia

left justify in out

Bola by tiež za obmedzenie účasti Slovenska na mierových misiách NATO. Slováci by si podľa nej mali najskôr vyriešiť veci doma až potom zasahovať v inom štáte. V rámci projektu TASR rozhovorov s prezidentskými kandidátmi tiež prezradila, že ak by sa stala prezidentkou, palác by ožil. "Bol by otvorenejší smerom k ľuďom. Došlo by k prirodzenému kontaktu s občanmi. A určite by tam bolo veľa kvetov," povedala Mezenská.

-Prezidenta volia občania priamo. Myslíte si, že jeho právomoci vzhľadom na silný mandát od občanov sú dostatočné?-

Pokiaľ by sa efektívne využívali už doterajšie kompetencie prezidenta, ak by sa v plnej miere a s plným nasadením využíval jeho nielen inštitucionálny, ale aj spoločenský vplyv, tak by to spoločnosť cítila.

-Takže nie ste za to, aby sa posilňovali právomoci prezidenta...-

Ak sa ukáže, že plné využitie doterajších kompetencií nebude postačovať, je tu otvorený priestor na to, aby sa posilnili kompetencie prezidenta.

-V ktorých oblastiach napríklad?-

Vyvodzovanie zodpovednosti za zlyhanie jednotlivých predstaviteľov zákonodarnej, výkonnej či súdnej moci.

-Jednou z prezidentských právomocí je aj vymenúvanie a odvolávanie vysokých štátnych úradníkov či sudcov. Ako by ste ako prezident pristupovali k výkonu tejto kompetencie? Vymenovali by ste všetky nominácie, ktoré by ste dostali, alebo nie?-

Pristupovala by som ku každej individuálne a zodpovedne posudzujúc odborné aj mravné predpoklady, praktickú skúsenosť, zručnosti, minulosť. Sledujúc aj rozmer bezúhonnosti a prepojenie na záujmové skupiny alebo spojenie s korupčnými kauzami.

-Ako sa budete v prípade zvolenia podieľať na formovaní zahraničnej politiky SR? Budete mať ako prezident záujem zúčastňovať sa na dôležitých summitoch EÚ? Na akých napríklad?-

Záležalo by od toho, ako by sme vyhodnotili, aký konkrétny praktický prínos ten ktorý summit bude mať pre Slovensko. Aby to nebolo len na zdvorilostných alebo na nejasných základoch. Mala by som záujem o summity, ktoré sú konkrétne zacielené na vzájomnú pomoc v hospodárskej, sociálnej, školskej, zdravotníckej oblasti. Presadzovala by som témy spojené s rozvojom potravinovej, surovinovej sebestačnosti, rozvoja malého, stredného podnikania, oživenia vidieka, ochranu vlastného nerastného bohatstva. Všetkých zásadných priorít, ktoré sú pre krajinu určujúce. Snažila by som sa zasadiť za to, aby nás vnímali ako rovnocenného partnera.

-Prezident je hlavný veliteľ ozbrojených síl SR. Ako vnímate účasť slovenských jednotiek v rámci operácii NATO? Má SR pokračovať v účasti na zahraničných misiách prípadne ju rozširovať či obmedzovať?-

Nie som úplne presvedčená o tom, že naša účasť na rôznych misiách je skutočne aj mierovou misiou. Myslím si, že Slovensko má právo zasahovať do vnútropolitického vývoja inej krajiny až potom, keď bude garantom a príkladným vzorom v dodržiavaní ľudských, demokratických, sociálnych a hospodárskych práv vo vlastnej krajine. A to na našom území dnes nie je. Čelíme finančnej nerovnosti a sociálnemu útlaku.


-Vráťme sa k otázke. Ste za rozširovanie účasti Slovenska na mierových misiách alebo za obmedzovanie?-

Som za obmedzovanie. Musíme si najskôr vysporiadať veľa vecí u nás.

-Nedávno ste sa vyjadrili, že členstvo v EÚ musíme prehodnotiť. Znamená to, že ste za vystúpenie Slovenska z únie?-

O tom, či vystúpiť alebo nie by mali rozhodovať ľudia prostredníctvom referenda. Základom je však dobré informovanie verejnosti na základe odborného auditu.

-Budete iniciovať takéto referendum?-

Myslím si, že by som ho neiniciovala len ja. Cítim čoraz silnejšie volanie občanov po prehodnotení významu vstupu Slovenska do EÚ. Ja si myslím, že dobré vzťahy s európskymi krajinami si máme uchovávať hlavne za predpokladu, že bude rešpektovaná naša sloboda.

-Takže ste skôr za vystúpenie z únie?-

Bola by som veľmi rada, ak by sme stav objektivizovali, aby to neboli len moje subjektívne názory. Po 10 rokoch už môžeme bilancovať a nemyslím si, že došlo k naplneniu základného cieľa, ktorým bola pomoc tým chudobnejším a menej rozvinutým regiónom a odstránenie regionálnych rozdielov.

-Myslíte si, že by Slovensko dokázalo fungovať bez únie?-

Áno. Ak by sme posilňovali svoju vieru a presvedčenie vo vlastné kvality, vo využitie vlastného potenciálu, ak by naši predstavitelia verili v silu vlastného národa, ak by sme sa o krajinu s láskou a presvedčením starali, som presvedčená, že by sme dosiahli želateľné ovocie. Dostali by sme sa do popredia. Porovnajme si to so Švajčiarskom. To nemá záujem sa nejako integrovať do rôznych medzinárodných organizácií a napriek tomu, že je to malá krajina, udržiava si potrebný rešpekt v európskom prostredí a korektné vzťahy s európskymi krajinami. Aj bez výrazných integračných snáh sa vyznačuje sociálnym blahobytom a vysokou životnou úrovňou ľudí.

-Viete si predstaviť spolupracovať ako prezidentka so súčasnou vládou a parlamentom?-

Za predpokladu, že sa budú usilovať o pomoc ľuďom, že bude parlament pripravovať systémové opatrenia, tak si to viem predstaviť. Zatiaľ činnosť parlamentu ani vlády takto nevnímam. Nie som presvedčená o tom, že jej hlavným cieľom je pomôcť ľuďom a im je čoraz ťažšie. Občan sa dnes nemá na koho obrátiť, preto som sa rozhodla kandidovať za prezidentku.

-Ako by ste ako prezidentka pomáhali občanom presadzovať ich nároky, keďže sme parlamentná demokracia a opatrenia prijíma vláda a parlament?-

Viem si predstaviť, že v prezidentskom úrade a v regiónoch budú fungovať miestne kontaktné centrá, kde bude prebiehať živý kontakt s občanmi, budú sa zbierať podnety, vyhodnocovať a na základe stanovenia výstupov z toho kontaktu sa vyprofilujú témy, ktoré je potrebné riešiť, a od ktorých sa očakáva, že ich prezident bude iniciovať.

-Komunikovať, zbierať podnety to je v poriadku, ale ako konkrétne chcete ľuďom pomáhať riešiť ich problémy vzhľadom na kompetencie prezidenta?-

Prezident sa môže zúčastňovať na rokovaniach vlády. Aj keď bude tendencia zo strany vlády odkláňať niektoré témy, ako je napríklad usporiadanie vlastníckych vzťahov alebo štruktúr v rámci SPP do rokovaní vlády, tak už tam vidím možnosť prezidenta ovplyvňovať tento proces. Mám tiež v pláne vystupovať v pléne NR SR so správou o stave republiky. Ako poslankyňa túto možnosť nemám.

-Zviditeľnili ste sa nielen svojou agendou ochrany spotrebiteľov, ale aj vyjadreniami, že cítite energiu z vesmíru, že nejedávate... Nemyslíte si, že vás ľudia vďaka takýmto vyjadreniam nemusia brať tak vážne ako vašich protikandidátov?-

Myslím si, že každý z nás je súčasťou vesmíru a uvedomenie si toho pre mňa znamená určitý stupeň pokory pred súčasťou, akého veľkého celku sme. Je skôr na pochvalu, ak sa človek prizná, že potrebuje byť v súlade so všetkým, čo ho obklopuje.

-Ak by ste sa stali prezidentkou, ako by fungoval váš úrad?-

Myslím si, že by ožil. Bol by otvorenejší smerom k ľuďom. Došlo by k prirodzenému kontaktu s občanmi. A určite by tam bolo veľa kvetov.

-Kam bude smerovať vaša prvá služobná cesta?-

Do Českej republiky. Považujem ju za krajinu, ku ktorej máme najbližšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies