Mezenská navrhuje posilniť práva užívateľov bytových služieb

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:25 • 2 min
Mezenská navrhuje posilniť práva užívateľov bytových služieb

BRATISLAVA - Posilnenie práv užívateľov bytových služieb navrhuje poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Ako povedala v utorok v parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu zákona o správcoch bytových domov v druhom čítaní, bez toho sa nepodarí dosiahnuť ani profesionalizáciu a sprehľadnenie činnosti správcov. Predložila obsiahly pozmeňujúci návrh, ktorým chce docieliť zrovnoprávnenie všetkých účastníkov trhu s bytovými službami. Ako príklad uviedla poškodzovanie spotrebiteľov a užívateľov bytových služieb, vyplývajúce z dominancie a silného postavenia dodávateľov energií.

 

Za potrebné považuje zaviesť v súvisiacom zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov povinné vrátenie preplatkov užívateľom služieb. "Často sa ukazuje, že nie je samozrejmosťou, aby takéto preplatky z ročného vyúčtovania služieb boli automaticky vrátené v lehote tridsať dní. Ak sa spotrebiteľ omeškal v plnení úhrad čo len jediný deň, okamžite sa na neúhradu viaže úrok z omeškania," povedala Mezenská.

 

Poslankyňa poukázala aj na to, že mnohé zmluvné vzťahy medzi spoločenstvami vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcovskými subjektmi obsahujú dojednania, ktoré poškodzujú ekonomické záujmy užívateľov bytov, alebo spoločenstiev. "Navrhujem, aby takéto dojednania, napríklad cyklicky plynúce odmeny za sprostredkovanie obchodnej činnosti boli v zmluvách vypustené. Aby aj takéto nekalé praktiky, ktoré poškodzujú práva užívateľov, vlastníkov bytov boli zakázané," uviedla Mezenská.

 

Zároveň upozornila na to, že pri uzatváraní zmluvy o výkone správy nie je legislatívou vytvorený priestor pre možnosť individuálneho dojednania jednotlivých podmienok. "V praxi sa s takouto požiadavkou častejšie stretávame," priblížila s tým, že uzavreté zmluvy sú zväčša typové. Poukázala pritom na nespokojnosť mnohých zástupcov spoločenstiev vlastníkov bytov v tejto oblasti. "Navrhujem vytvoriť priestor aj pre individuálne dojednania jednotlivých zmluvných podmienok zohľadňujúc tak špecifické potreby jednotlivých spoločenstiev, prípadne vlastníkov bytov a nebytových priestorov," dodala Mezenská.

 

Poslankyňa vyslovila výhradu aj k súčasnému obsahu zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Správcovské organizácie podľa nej môžu zverejňovať zoznamy neplatičov. Navrhla, aby do rozhodnutia súdov o sporoch so správcovskými organizáciami neboli užívatelia bytov zverejňovaní na zoznamoch neplatičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona