Mezenská by chcela viac využívať spoločenský vplyv prezidenta

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 10:01 • 2 min
Mezenská by chcela viac využívať spoločenský vplyv prezidenta

BRATISLAVA - Mezenská si vie predstaviť zriadenie prezidentskej interaktívnej stránky, ale aj vytvorenie interaktívneho televízneho programu.

slovakia

left justify in out

Právomoci prezidenta nie sú dnes efektívne využívané, nedostatočne je využívaný i spoločenský vplyv, ktorý prezident ako hlavný predstaviteľ štátu má, tvrdí občianska kandidátka na prezidenta Helena Mezenská. "Ak sa prehodnotením možností dosahu prezidenta na zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc ukáže, že jeho právomoci sú nepostačujúce a ohraničujúce, s odborným tímom, ktorým sa obklopím, budem hľadať konkrétne spôsoby, ako to napraviť a zlepšiť," povedala Mezenská agentúre SITA.

 

Ako prezidentka by chcela aktívne vstupovať do politického, spoločenského a občianskeho diania. "Snažím sa byť v stálom a živom kontakte s občanmi, stretávam sa s nimi vždy, keď sa dá, považujem to za nevyhnutnú súčasť práce poslanca aj prezidenta. Viem si predstaviť zriadenie interaktívnej stránky s občianskou verejnosťou, ale aj vytvorenie interaktívneho televízneho programu," dodala. Jej prvá zahraničná cesta by smerovala do susednej Českej republiky.

 

Mezenská priamo neodpovedala na otázku, či by podpísala zákon o registrovaných partnerstvách. "V tejto otázke je potrebné dosiahnuť všeobecný spoločenský konsenzus. Váha inštitútu manželstva je dnes značne oslabená, preto je potrebné predovšetkým vrátiť manželstvu jeho význam a vážnosť," hovorí. Keby sa ako hlava štátu mala stretnúť s politikmi z nedemokratických štátov, nemala by problém upozorniť na porušovanie ľudských práv. Musela by však disponovať nespochybniteľnými a neodškriepiteľnými dôkazmi. "Na obhajobe spravodlivosti, slušnosti a ľudskej dôstojnosti stál aj celý môj doterajší profesionálny a osobný život," poznamenala. 

 

V otvorenej občianskej spoločnosti má byť sprístupnenie všetkých verejných informácii podľa Mezenskej samozrejmosťou. "Budem podporovať otvorený prístup k verejným informáciám a otvorenú spoločenskú diskusiu o rôznorodých pálčivých otázkach a témach," ukončila. 

Agentúra SITA oslovila všetkých prezidentských kandidátov s týmito otázkami: Chceli by ste z pozície hlavy štátu aktívne vstupovať do politického spoločenského diania alebo funkciu prezidenta vnímate skôr ako reprezentatívnu? Ako si predstavujete Vašu komunikáciu s občanmi? Zvažovali by ste vlastnú reláciu v televízii či napríklad interaktívnu stránku? Ste spokojný so súčasnými právomocami prezidenta alebo ste za ich zmenu? Posilnili by ste niektoré alebo naopak obmedzili? Ak áno, ktoré? Ktorú krajinu považujete za najbližšieho partnera pre SR, kam by smerovala Vaša prvá zahraničná cesta? Mala by slovenská ústava obsahovať definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy? Podpísali by ste zákon o registrovaných partnerstvách? Pri stretnutí s lídrami z nedemokratických režimov boli by ste z funkcie prezidenta ochotný otvorene prejaviť svoj názor a kritizovať napr. porušovanie ľudských práv? Mal by byť prístup k informáciám otvorenejší alebo ste za obmedzenie infozákona? Premiér a kandidát na prezidenta za stranu Smer-SD Robert Fico na otázky neodpovedal z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti. 

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách uchádza 14 kandidátov: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Radoslav Procházka a Jozef Šimko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona