Mezenská by chcela viac využívať spoločenský vplyv prezidenta

NETKY.SK • 22 Február 2014, 12:50 • 2 min
Mezenská by chcela viac využívať spoločenský vplyv prezidenta

BRATISLAVA - Mezenská si vie predstaviť zriadenie prezidentskej interaktívnej stránky, ale aj vytvorenie interaktívneho televízneho programu.

slovakia

left justify in out

Právomoci prezidenta nie sú dnes efektívne využívané, nedostatočne je využívaný i spoločenský vplyv, ktorý prezident ako hlavný predstaviteľ štátu má, tvrdí občianska kandidátka na prezidenta Helena Mezenská. "Ak sa prehodnotením možností dosahu prezidenta na zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc ukáže, že jeho právomoci sú nepostačujúce a ohraničujúce, s odborným tímom, ktorým sa obklopím, budem hľadať konkrétne spôsoby, ako to napraviť a zlepšiť," povedala Mezenská agentúre SITA.

Ako prezidentka by chcela aktívne vstupovať do politického, spoločenského a občianskeho diania. "Snažím sa byť v stálom a živom kontakte s občanmi, stretávam sa s nimi vždy, keď sa dá, považujem to za nevyhnutnú súčasť práce poslanca aj prezidenta. Viem si predstaviť zriadenie interaktívnej stránky s občianskou verejnosťou, ale aj vytvorenie interaktívneho televízneho programu," dodala. Jej prvá zahraničná cesta by smerovala do susednej Českej republiky.

Mezenská priamo neodpovedala na otázku, či by podpísala zákon o registrovaných partnerstvách. "V tejto otázke je potrebné dosiahnuť všeobecný spoločenský konsenzus. Váha inštitútu manželstva je dnes značne oslabená, preto je potrebné predovšetkým vrátiť manželstvu jeho význam a vážnosť," hovorí. Keby sa ako hlava štátu mala stretnúť s politikmi z nedemokratických štátov, nemala by problém upozorniť na porušovanie ľudských práv. Musela by však disponovať nespochybniteľnými a neodškriepiteľnými dôkazmi. "Na obhajobe spravodlivosti, slušnosti a ľudskej dôstojnosti stál aj celý môj doterajší profesionálny a osobný život," poznamenala.

V otvorenej občianskej spoločnosti má byť sprístupnenie všetkých verejných informácii podľa Mezenskej samozrejmosťou. "Budem podporovať otvorený prístup k verejným informáciám a otvorenú spoločenskú diskusiu o rôznorodých pálčivých otázkach a témach," ukončila.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies