Mexiký súd súhlasil s vydaním narkobaróna Guzmána do USA

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 18:51 • 2 min
Mexiký súd súhlasil s vydaním narkobaróna Guzmána do USA

MEXIKO - Mexický súd súhlasil s tým, aby bol narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán vydaný na trestné stíhanie do Spojených štátov. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie mexického federálneho súdu.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaného zdroja z mexického rezortu diplomacie by extradícia - na základe vyneseného súdneho verdiktu - mohla prebehnúť už v priebehu niekoľkých týždňov.
Guzmán sa pôvodne proti hroziacemu vydaniu do Spojených štátov, kde ho stíhajú pre drogovú trestnú činnosť, bránil a podal voči nemu viacero námietok. Začiatkom marca však jeho právny zástupca oznámil, že Guzmán zmenil názor a želá si rýchle vydanie americkým orgánom. Zmenu postoja zdôvodnil tým, že mexické úrady s väzneným Guzmánom zle zaobchádzajú a nedovolia mu späť.


Guzmána, ktorý vlani v júli ušiel z mexického väzenia cez vyhĺbený tunel, zadržali 8. januára v rodnom štáte Sinaloa na západe Mexika. Následne ho zadržiavali v prísne stráženej väznici Altiplano neďaleko mexickej metropoly. Minulú sobotu ho previezli do väznice z podobným režimom v meste Ciudad Juárez ležiacom pri hraniciach s USA.


Proces Guzmánovho vydania do USA sa formálne spustil prakticky okamžite po jeho januárovom zadržaní. Proti vodcovi drogového kartelu Sinaloa vedie trestné konanie viacero štátov USA vrátane Arizony, Kalifornie, Texasu, Illinois, New Yorku a Floridy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona