Mexiko zdolalo Chorvátsko a je šiestykrát v rade v 8-finále

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 07:30 • 2 min
Mexiko zdolalo Chorvátsko a je šiestykrát v rade v 8-finále

RECIFE - Futbalisti Mexika si po pondelkovom víťazstve 3:1 nad Chorvátskom v Recife zabezpečili postup z A-skupiny majstrovstiev sveta do osemfinále.

slovakia

left justify in out

Do vyraďovacej časti sa dostali z 2. miesta skupiny, v ktorej v troch zápasoch mali skóre 4:1 a získali sedem bodov. V osemfinále čaká na Mexiko v nedeľu 29. júna o 18.00 SELČ vo Fortaleze víťaz B-skupiny Holandsko. Bude to súboj jedných z najlepších ofenzív a defenzív šampionátu. 

 

Mexičania rozhodli o svojom víťazstve v druhom polčase, keď sa v rozpätí 72. až 75. min dvakrát presadili Rafael Márquez a Andrés Guardado. Potom pridal ešte presný zásah Javier Hernández. Brankára Ochou prvýkrát na šampionáte v závere súboja prekonal Perišič, ale na postupe Mexika sa už nič nezmenilo. Stredoamerický tím postúpil do osemfinále MS šiestykrát v rade, od MS 1994 v USA však ani raz nevyhral súboj prvého kola play-off. Pre Chorvátsko sa majstrovstvá sveta 2014 končia. Pri štvrtej účasti na záverečnom turnaji nepostúpilo tretíkrát v rade zo skupiny. 

A-skupina (Recife): 
Chorvátsko - Mexiko 1:3 (0:0) 

 

 


Góly: 87. Perišič - 72. R. Márquez, 75. A. Guardado, 82. J. Hernández, ŽK: 9. Rakitič - 39. R. Márquez, 66. J. J. Vázquez, ČK: 89. Rebič (Chor.), rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.), 41 212 divákov 

Zostavy: 
Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko (58. Kovačič) - Rakitič, Pranjič (69. Rebič) - Perišič, Modrič, Olič (69. Rebič) - Mandžukič 
Mexiko: Ochoa - F. Rodríguez, R. Márquez, H. Moreno - J. J. Vázquez - Aguilar, H. Herrera, A. Guardado (82. Marco Fabian), Layún - G. dos Santos (62. J. Hernández), Peralta (79. Peňa) 

Od prvých minút to bola predovšetkým veľká taktická bitka. Obom mužstvám išlo o veľa a tomu podrobili aj taktiku. Hralo sa opatrne, väčšinou v strede ihriska. Aj keď sa hráči dostali do šancí, strelecky sa nedokázali presadiť. Najmä priestor pred šestnástkami a v ich vnútri bol veľmi prehustený. V 16. min trafil Herrera spoza pokutového územia do brvna. Chorváti hrozili Ochoaovi dlho z väčších vzdialeností, ale väčšinou nemierili presne. V 42. min zachránil v poslednej chvíli po mexickom rohu brankár Pletikosa. 

 

Mexičania sa spoliehali na tradične dobrú defenzívu a Chorvátom toho veľa okrem striel z diaľky nepovoľovali. Postupne stredoamerický tím zobral opraty duelu do svojich rúk. V 65. min vyhlavičkoval loptu po rohu priamo z bránkovej čiary Vedran Čorluka. O chvíľu vychytal Pletikosa strelu Aguilara. V 72. min sa už po ďalšej štandardnej situácii tešili Mexičania z gólu, na roh na päťke najvyššie vyskočil Rafael Márquez a namieril to presne k pravej žrdi. O tri minúty sa tešili zelení opäť, Andrés Guardado sa presadil po rýchlom brejku do rozhodenej obrany strelou pod hornú žrď. Chorváti ešte chceli niečo so zápasom urobiť, ale na postup potrebovali v tej chvíli tri góly. V 78. min Rebič zastúpil po strele Rebiča na bránkovej čiare Ochou brániaci Héctor Moreno. V 82. min pridal gólovú poistku presnou hlavičkou Javier Hernández. V 87. min po spolupráci s Rakitičom prenikol do pokutového územia Ivan Perišič a z uhla prekonal Ochou. V závere po faule v pokutovom území Mexika dostal červenú kartu Ante Rebič. Po záverečnom hvizde hlavného arbitra Irmatova sa rozpútala v Recife veľká mexická fiesta. 

Hlasy: 
Niko Kovač (tréner Chorvátska): "Dlho sme boli v zápase a bojovali o postup. Rozhodli dve štandardné situácie. Dnes bol súper jednoducho lepší, nám chýbala väčšia kreativita. Tešíme sa z účasti na šampionáte a najradšej by sme na ňom ešte ostali. V Brazílii sme ukázali náš potenciál." 

Miguel Herrera (tréner Mexika): "Chorvátsko bolo skutočne ťažkým súperom. S vypätím všetkých síl sme sa prekúsali do ďalších bojov. Toto je jeden z najšťastnejších dní v mojom živote." 

Rafael Márquez (kapitán Mexika): "Neustále sa zlepšujeme, ideme krok za krokom. Dnes sme jednoducho museli postúpiť. Máme skvelý kolektív, hráme ako jeden tím, jeden za všetkých a všetci za jedného. Vo vyraďovacích bojoch je možné všetko." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies