Mexiko schválilo reformu svojho energetického sektora

NETKY.SK • 10 August 2014, 13:35 • 2 min
Mexiko schválilo reformu svojho energetického sektora

MEXIKO - Mexiko schválilo reformu svojho ropného sektora. Informoval o tom internetový portál BBC.

slovakia

left justify in out

Mexický Kongres dal zelenú rozsiahlym zmenám v domácom energetickom priemysle. Ich súčasťou je napríklad to, že súkromné spoločnosti budú môcť po prvý raz od roku 1938 získať kontrakty na ťažbu ropy.
      

Nová legislatíva, schválená v stredu (6.8.), otvorí trh zahraničným ropným firmám. Výsledkom bude, že štátna energetická skupina Pemex (Petroleos Mexicanos) stratí monopol, ktorý mala od znárodnenia sektora.
      

Prezident Enrique Pena Nieto urobil z reformy energetického sektora uhoľný kameň svojej administratívy. Očakáva, že zmeny do roku 2025 zvýšia produkciu na úroveň z roku 2004. Zlá infraštruktúra, byrokracia a korupcia spôsobili, že mexická produkcia klesla z 3,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne v roku 2004 na 2,5 milióna barelov denne.
      

Predpokladá sa, že reformy do krajiny pritiahnu miliardové dolárové investície. Mexiko je deviatym najväčším svetovým producentom ropy. Súčasťou reformy je aj otvorenie produkcie elektriny súkromným firmám.
      

Očakáva sa, že nové kontrakty s mexickým štátom na prieskum, produkciu a rafináciu ropy sa začnú uzatvárať v roku 2015. Doteraz mohli zahraničné koncerny, ako sú Chevron, Exxon Mobile alebo BP, mať len servisné kontrakty s Pemexom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies