Mexiko si objednalo 32 miliónov dávok ruskej vakcíny proti COVID-19

NETKY.SK • 9 September 2020, 17:17 • 2 min
Mexiko si objednalo 32 miliónov dávok ruskej vakcíny proti COVID-19

MOSKVA - Rusko predá 32 miliónov dávok vakcíny jednej z popredných mexických farmaceutických spoločností.

slovakia

left justify in out

Obrovská objednávka

Ruský fond priamych investícií uzavrel zmluvu s mexickou farmaceutickou spoločnosťou Landsteiner Scientific. Dohoda predpokladá dodanie 32 miliónov dávok ruskej vakcíny proti COVID-19 do Mexika.

 

"Očakáva sa, že dodávky vakcín do Mexika sa začnú v novembri 2020, po schválení zo strany mexických vládnych regulačných orgánov," uviedol fond v tlačovej správe.

 

Počet dávok vakcíny, ktoré spoločnosť plánuje kúpiť, bude dostatočný pre 25% mexickej populácie.

 

img

 

V súčasnosti je Mexiko na siedmom mieste na svete v počte potvrdených prípadov koronavírusu. Krajina eviduje viac ako 640-tisíc infikovaných, z toho viac ako 68-tisíc pacientov zomrelo.

 

Dohoda s Mexikom je pre Rusko druhou významnou dohodou o vývoze vakcíny proti koronavírusu. Predtým krajina podpísala dohodu s Kazachstanom, podľa ktorej sa plánuje dodať 2 až 5 miliónov dávok prvej ruskej vakcíny.

 

Ruská vakcína

Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka dostala názov Sputnik V podľa družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz v roku 1957.

 

Oficiálne v Rusku boli klinické štúdie vakcíny zahájené v polovici júna. Vyvinul ju Výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja. Prvú fázu testovania vakcíny dokončili v polovici júla. Inštitút nezverejnil výsledky štúdie, do ktorej bolo zapojených približne 40 ľudí, ale začal ďalšiu etapu pokusov s väčšou skupinou.

 

Odborníci kritizovali ruskú očkovaciu látku za to, že bola vytvorená narýchlo a klinické skúšky sa neuskutočnili správne.

 

img

 

Ruský prezident Vladimir Putin túto vakcínu podporil a vyhlásil, že aj jedna z jeho dvoch dcér sa ňou dala úspešne zaočkovať. A nevyskytli sa u nej žiadne závažnejšie vedľajšie účinky, len slabá a dočasná horúčka.

 

Spolu so zahraničnými partnermi môže Rusko vyrobiť viac ako 500 miliónov dávok vakcíny ročne v piatich krajinách, najmä v SAE, Saudskej Arábii a na Filipínach.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies