Mexiko chce čo najskôr začať rokovania s Trumpom

NETKY.SK • 11 Január 2017, 07:28 • 2 min
Mexiko chce čo najskôr začať rokovania s Trumpom

MEXICO CITY - Mexiko je nielen ochotné začať rokovať o prípadných zmenách v Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ale rozhovory by chcelo odštartovať čo najskôr. Povedal to dnes nový mexický minister zahraničných vecí Luis Videgaray.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v rozhovore pre Radio Fórmula, po prezidentských voľbách v USA, v ktorých zvíťazil republikán Donald Trump, "výrazne vzrástla neistota". Spôsobili to najmä Trumpove tlaky na firmy, aby nevytvárali pracovné miesta v Mexiku, ale v USA. Trump dal zároveň najavo, že v Severoamerickej dohode o voľnom obchode NAFTA požaduje zmeny.

 

Podľa Videgaraya Trumpove kroky vyvolávajú v Mexiku obavy, a práve preto sú dôležité rokovania, aby neistotu rozptýlili. Ako dodal, rozhovory "by sa mali začať čo najskôr".

 

Pre mexickú vládu je kľúčová najmä ochrana pracovných miest na domácom trhu. Podľa Videgaraya sú zástupcovia Mexika ochotní diskutovať aj o Trumpových plánoch na výstavbu múru na hraniciach, Mexiko to však platiť nemieni. "To je neakceptovateľné," povedal Videgaray.

 

Niektorým odvetviam mexického hospodárstva, napríklad automobilovému sektoru, priniesla NAFTA obrovské výhody. Mzdy sa však výraznejšie nezvýšili a ani mexickí farmári nie sú s dohodou o voľnom obchode, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1994, spokojní. Podľa nich dohoda spôsobila prudký rast dovozu amerického obilia a ďalších agroproduktov na mexický trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona