Mexico City bojuje s odpadom efektívnou a originálnou metódou

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 11:25 • 2 min
Mexico City bojuje s odpadom efektívnou a originálnou metódou

Geniálnu metódu, ako podporiť recyklovanie a správne nakladanie s odpadom predstavil v rámci svojho projektu mexický Mercado de Trueque.

slovakia

left justify in out

Každé väčšie mesto sa v súčasnosti pasuje s problematikou množstva odpadu, ktoré jeho obyvatelia produkujú. Čím menej vyspelá krajina, tým je problém väčší, pretože ľudia sa o recykláciu ani o znižovanie produkcie odpadu neusilujú. Inak na tom nie je ani niekoľkomiliónové hlavné mesto Mexika, Mexico City.

 

Veľa ľudí na jednom mieste = množstvo odpadu. S tým má Mexico City naozaj veľký problém. Toto mesto denne vyprodukuje 12 600 ton smeti. To je vysoké číslo. Navyše, po tom, čo v roku 2011 zatvorili známu skládku Bordo Poniente, neporiadok neraz končí na uliciach. Ako teda naučiť ľudí nakladať s odpadom? Treba ich motivovať!

 

img

 

Práve na to stavil Mercado de Trueque. Vyhlásil, že všetci obyvatelia, ktorí sem prinesú recyklovateľný odpad, dostanú poukážky na nákup jedla priamo na trhu. Takýto systém podporí nielen redukciu odpadu, respektíve jeho správnu likvidáciu, ale aj miestnych farmárov a poľnohospodárov.

 

Každý, kto na trh prinesie odpad, ho môže odovzdať špeciálnym pracovníkom a tí sa už postarajú o jeho triedenie a recykláciu. Ide najmä o papier, sklo, plast, hliník aj elektrické spotrebiče. Na oplátku dostanú poukážky na jedlo, vďaka ktorým si odnesú čerstvé lokálne potraviny od miestnych farmárov.

 

img

 

Tento projekt sa medzi obyvateľmi veľmi dobre uchytil a počty „dobrovoľných upratovačov“ stále rastú. Mexico City je vďaka nemu každý mesiac „ľahšie“ o približne 15-tisíc ton odpadu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies