Mexický sudca pozastavil vydanie narkobaróna Guzmána do USA

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 10:52 • 2 min
Mexický sudca pozastavil vydanie narkobaróna Guzmána do USA

MEXICO CITY - Mexický sudca dočasne zastavil proces vydania narkobaróna Joaquína Guzmána na trestné stíhanie do Spojených štátov. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na informáciu jeho právnikov.

slovakia

left justify in out

Sudca rozhodol o pozastavení extradície v utorok na podnet Guzmánových právnych zástupcov. Tí sa snažia dokázať, že niektoré zo zločinov, za ktoré ich klienta stíhajú v USA, už boli medzitým premlčané alebo nie sú doložené priamymi dôkazmi.

 

Po zablokovaní extradície sa celý proces môže natiahnuť o niekoľko mesiacov či dokonca rokov. Mexiko už v máji predbežne súhlasilo s Guzmánovým vydaním, keď americká strana zaručila, že mu nebude v Spojených štátoch hroziť trest smrti.

 

Joaquín Guzmán, známy pod prezývkou El Chapo (Krpec), sa pôvodne proti hroziacemu vydaniu do Spojených štátov, kde ho stíhajú pre drogovú trestnú činnosť, bránil. Neskôr však názor zmenil a želal si rýchle vydanie americkým orgánom, a to pre údajné zlé zaobchádzanie, ktorému je v prísne stráženej mexickej väznici neďaleko hraníc s USA vystavený.

 

Guzmána, ktorý vlani v júli ušiel z mexickej väznice cez vyhĺbený tunel, zadržali 8. januára 2016 v jeho rodnom štáte Sinaloa. Proti tomuto vodcovi rovnomenného drogového kartelu Sinaloa vedie trestné konanie sedem amerických federálnych prokurátorov; Guzmán čelí širokej škále obvinení súvisiacich s drogovou trestnou činnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies