Mexický prezident sľubuje reformu polície a boj proti organizovanému zločinu

NETKY.SK • 28 November 2014, 06:57 • 2 min
Mexický prezident sľubuje reformu polície a boj proti organizovanému zločinu

MEXIKO - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vo štvrtok povedal, že predloží návrh ústavných zmien, ktoré majú zjednodušiť chaotický systém policajného dohľadu krajiny. Krok prichádza po únose a zmasakrovaní 43 študentov, za ktorým stojí polícia v spolupáchateľstve so zločineckou skupinou, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Peňa Nieto je pod tlakom následkom masových protestov za ukončenie beztrestnosti a bezbrehej brutality bezpečnostných síl od 26. septembra, keď v meste Iguala došlo k únosu 43 študentov policajtmi spolupracujúcimi s miestnym drogovým gangom. Prezident presadil v kongrese taktiež sériu ekonomických reforiem.
      

Vláda tvrdí, že miestna polícia odovzdala študentov drogovému gangu, ktorý ich zavraždil. Prezident v prejave pred zhromaždením politických lídrov uviedol, že "Mexiko už takto nemôže ďalej pokračovať". Podotkol, že reformy sú zamerané aj na vytvorenie novej legislatívy proti infiltrácii organizovaného zločinu.
      

Prezident hodlá v kongrese presadiť zjednotenie viacvrstvovej štruktúry policajných síl v jednotlivých štátoch a na juhozápade krajiny nariadil špeciálne bezpečnostné operácie zamerané proti drogovým kartelom. Peňa Nieto uviedol, že vláda v ekonomicky zaostalých oblastiach spustí program na podporu rozvoja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies