Mexický prezident sa stretol s príbuznými desiatok študentov, ktorí zmizli pred rokom

NETKY.SK • 25 September 2015, 11:14 • 2 min
Mexický prezident sa stretol s príbuznými desiatok študentov, ktorí zmizli pred rokom

MEXIKO - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto sa vo štvrtok stretol s príbuznými 43 študentov, ktorí zmizli v noci na 27. septembra minulého roka v štáte Guerrero. Na stretnutí, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami v múzeu v hlavnom meste Mexika, im prisľúbil, že úsilie na objasnenie prípadu bude pokračovať, informoval prezidentský hovorca Eduardo Sánchez.

slovakia

left justify in out

Príbuzní študentov odovzdali prezidentovi dokument s ôsmimi požiadavkami. Peňa Nieto ho odovzdal na preskúmanie prokuratúre a ministerstvám vnútra a zahraničných vecí. Okrem toho nariadil zriadenie osobitného útvaru prokuratúry, ktorý bude vyšetrovať zmiznutie tisícov ľudí v Mexiku. Hlava štátu však nevysvetlila, ako sa bude odlišovať od podobného vyšetrovacieho úradu, založeného už v roku 2013.

 

Rodičia nezvestných študentov začali medzitým v stredu držať hladovku. Na námestí Zócalo v centre mexickej metropoly si rozložili biely stan a požadujú objasnenie osudu svojich nezvestných synov. Hladovka pokračovala aj po stretnutí s prezidentom.

 

Študenti ľavicového seminára z Ayotzinapy v štáte Guerrero zmizli v meste Iguala po tom, čo sa zmocnili niekoľkých autobusov, aby sa mohli zúčastniť na demonštrácii. Podľa generálneho prokurátora Jesúsa Murilla Karama študentov zatkla polícia na pokyn starostu Igualy a odovzdala ich členom drogového kartelu Guerreros Unidos.

 

Tí mali študentov zavraždiť, ich telá spáliť na skládke odpadu a popol hodiť do rieky. Podľa prokurátora boli mladí ľudia omylom považovaní za členov konkurenčného drogového kartelu. V rámci vyšetrovania bolo už zatknutých viac než 100 podozrivých vrátane bývalého starostu Igualy a jeho manželky, niekoľkých policajtov a popredného člena Guerreros Unidos.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona