Mexický prezident sa stretol s príbuznými 43 unesených študentov

NETKY.SK • 30 Október 2014, 07:30 • 2 min
Mexický prezident sa stretol s príbuznými 43 unesených študentov

MEXIKO - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto sa v stredu večer prvýkrát stretol s príbuznými 43 študentov, ktorí sú nezvestní od 26. septembra. Po približne päťhodinovom stretnutí vo svojom sídle vyjadril rozhorčenie z tejto udalosti a pochopenie pre "netrpezlivosť rodín". Zároveň prisľúbil, že vláda pátranie po študentoch zintenzívni, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Príbuzní predložili prezidentovi súbor požiadaviek. Nieto informoval, že vláda vytvorí osobitnú komisiu zo zástupcov generálnej prokuratúry, ministerstva vnútra a príbuzných študentov a denne bude informovať o výsledkoch pátrania.
      

Príbuzní študentov vyjadrili po stretnutí nespokojnosť s doterajším úsilím vlády. "Slovám prezidenta neuveríme dovtedy, kým nám tých štyridsiatich troch neprivedie späť živých," povedal ich hovorca Felipe de la Cruz.

 

Mladí ľudia zmizli po potýčkach s políciou v štáte Guerrero. Podľa svedkov ich policajti odovzdali členom zločineckej organizácie Guerreros Unidos. Odvtedy sú nezvestní a ich osud je neznámy. Polícia medzičasom rozšírila pátranie aj na rieky v okolí mesta Iguala, kam mládež chodila do školy. Približne 2000 príslušníkov však po nich nenašla žiadnu stopu.
      

V prípade už bolo zatknutých viac ako 50 podozrivých vrátane 40 policajtov. Úrad generálneho prokurátora v pondelok oznámil, že štyria zatknutí sa priznali k podielu na "únose a osude tejto skupiny". Za únos sú priamo zodpovední dvaja členovia Guerreros Unidos, ďalší dvaja pre kartel pracovali ako stráže. Študenti chceli v osudný deň protestovať v Iguale proti podľa nich diskriminačným opatreniam vlády v oblasti školstva. Zabránila im v tom však polícia, ktorej zásah mal nariadiť starosta mesta José Luis Abarca. Ten chcel zabrániť tomu, aby študenti svojimi protestami nasledujúci deň nerušili prejav jeho manželky na jednom podujatí. 
      

Po Abarcovi, ktorý má údajne styky s drogovou mafiou, sa následne zľahla zem. Jeho manželka je údajne poprednou členkou Guerreros Unidos. V Mexiku vyvolalo zmiznutie študentov pobúrenie a násilné protesty. Minulý štvrtok pod tlakom verejnosti odstúpil guvernér štátu Guerrero Ángel Aguirre. Únos minulý týždeň odsúdil aj Európsky parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies