Mexický autor získal hispánsku literárnu cenu Planeta, dotovanú 600-tisíc eurami

NETKY.SK • 16 Október 2014, 09:27 • 2 min
Mexický autor získal hispánsku literárnu cenu Planeta, dotovanú 600-tisíc eurami

BARCELONA - Najlukratívnejšie literárne ocenenie španielsky hovoriaceho sveta, Cenu Planeta, dotovanú 600.000 eurami získal tento rok prvýkrát Mexičan, 61-ročný spisovateľ a novinár Jorge Zepeda Patterson. V Barcelone to v noci nadnes oznámila porota vydavateľstva Planeta, ktorá vyberala z 453 prihlásených románov.

slovakia

left justify in out

Porota uviedla, že Patterson cenu získal za román "Milena o el fémur más bello del mundo" (Milena, alebo najkrajšia stehenná kosť sveta). Politický triler rozpráva o skupine starých priateľov zo strednej školy. V súčasnosti zastávajú významné funkcie v rozličných sektoroch spoločnosti a zachránia život chorvátskej prostitútke, ktorá sa stane obeťou obchodu s ľuďmi. Príbeh zo sveta prostitúcie a ukrajinských gangstrov sa odohráva v juhošpanielskej Marbelle.

 

Druhé miesto, dotované 150.000 eurami, obsadila španielska spisovateľka a žurnalistka Pilar Eyreová s detektívnym príbehom "Mi color favorito es verte" (Moja obľúbená farba je zelená), informovala tlačová agentúra DPA.

 

Ocenenie vydavateľstva Planeta sa udeľuje od roku 1952 a po Nobelovej cene je najvyššie dotovanou literárnou cenou vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies