Mexickú aktivistku, ktorá pátrala po svojej dcére a ďalších nezvestných, našli zavraždenú v jej vlastnom dome

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 13:36 • 2 min
Mexickú aktivistku, ktorá pátrala po svojej dcére a ďalších nezvestných, našli zavraždenú v jej vlastnom dome

CIUDAD VICTORIA - Matku Miriam Rodriguezovú, ktorá strávila dlhé roky pátraním po nezvestnej dcére v severnom Mexiku a pomáhala ostatným pri hľadaní zmiznutých príbuzných, zastrelili v jej dome. Informovali o tom vo štvrtok večer mexické úrady.

slovakia

left justify in out

Skupina s názvom Spoločenstvo občanov pátrajúcich po nezvestných v Tamaulipase, kam patrila aj zastrelená Rodriguezová, oznámila, že ju zabili v stredu neskoro večer doma v meste San Fernando v štáte Tamaulipas. Prokuratúra štátu vo vyhlásení uviedla, že vraha Rodriguezovej postavia pred spravodlivosť.

 

Vo vyhlásení tiež poprela správy, že muž obvinený zo zabitia dcéry Rodriguezovej ušiel z väzenia a je na slobode. Muž, ktorého úrady z vraždy dcéry obvinili, ale ešte nesúdili, patril do skupiny 29 väzňov, ktorí ušli z väzenia, avšak takmer okamžite ich chytili. Napriek tomu vláda štátu vyhovela po úteku väzňov žiadosti Rodriguezovej o ochranu a poslala políciu, ktorá pri jej dome hliadkovala trikrát denne, dodala prokuratúra.

 

San Fernando sa nachádza približne 145 kilometrov južne od mesta Brownsville v americkom štáte Texas a je dôležitým bodom na trasách pašerákov drog a migrantov, vedúcich k hranici s USA. Členovia drogového kartelu Zetas v roku 2010 zastrelili pri jednom incidente v San Fernande 72 migrantov, ktorí cestovali k hranici.

 

Spoločenstvo občanov uviedlo, že neúnavné pátranie Rodriguezovej ju nakoniec doviedlo k pozostatkom dcéry v neoznačenom hrobe a úradom identifikovala muža, ktorý bol podľa nej zodpovedný za zločin. Práve to je muž, ktorý sa podľa prokuratúry nachádza znova vo väzení a čaká tam na súdny proces v spomínanom prípade.

 

Podobné skupiny občanov sa v posledných rokoch rozšírili po celom Mexiku. Ľudia sami pátrajú po svojich blízkych, keďže štátne orgány sú nečinné alebo sa o problém nezaujímajú. Za posledných desať rokov, odkedy Mexiko ohlásilo vojnu proti drogovým kartelom, zmizlo okolo 30.000 ľudí. Guvernér štátu Tamaulipas Francisco Cabeza de Vaca na Twitteri odsúdil vraždu Rodriguezovej a prisľúbil spravodlivosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies