Mexického novinára zastrelili na vianočnej párty v synovej základnej škole

NETKY.SK • 20 December 2017, 06:21 • 2 min
Mexického novinára zastrelili na vianočnej párty v synovej základnej škole

XALAPA - Neznámi útočníci vtrhli v utorok do základnej školy v mexickom meste Acayucan, keď sa tam práve konala vianočná párty, a zastrelili reportéra Gumara Péreza.

slovakia

left justify in out

Stal sa tak najmenej desiatym novinárom zavraždeným tento rok v Mexiku. Podľa pozorovateľov zažíva krajina krízu v slobode prejavu.

 

Koordinátor bezpečnosti v mexickom štáte Veracruz, kde sa nachádza spomínané mesto Acayucan, vo vyhlásení uviedol, že na vianočnej párty na prvom stupni základnej školy boli prítomné desiatky rodičov a detí, ktoré sa stali svedkami zastrelenia Péreza. Školu navštevuje aj jeho vlastné dieťa.

 

Pérez (34) písal o kriminalite pre množstvo miestnych médií, založil internetovú spravodajskú stránku La Voz del Sur a pracoval aj pre miestnu vládu. Podieľal sa na štátnom programe na ochranu novinárov, ktorí sa venovali "vysoko nebezpečnej" žurnalistickej práci - ide o samostatný projekt, odlišný od programu federálnej vlády známeho ako "mechanizmus", ktorý ponúka novinárom bezpečnostné opatrenia ako spúšťač poplachu v ich mobilných telefónoch či zabezpečenie ich domova.

 

"Od roku 2015 bol zaradený do preventívneho programu pre bezpečnú novinársku prácu; ide o mechanizmus pre reportérov, ktorý znižuje nebezpečenstvo na vysoko riskantných podujatiach," uviedla vo vyhlásení komisia štátu Veracruz na ochranu novinárov. "Žiaľ, predsa len nás neupovedomil, že dostáva vyhrážky, ktoré sú preňho rizikové," dodala komisia.

 

Predsedníčka komisie Ana Laura Vázquezová oznámila, že komisia bude sledovať vyšetrovanie, a vyzvala vládu pobrežného mexického štátu, aby priviedla vrahov pred spravodlivosť.

 

Vdova po Pérezovi Adelina Mendozová povedala, že celý minulý rok prosila manžela, aby zanechal žurnalistiku a otvoril si s ňou reštauráciu, ale odmietol to. Dodala, že Pérez prišiel v utorok načas na vianočnú párty a plánoval robiť spoločnosť ich synovi, aby mohla ona odísť skôr. Kým Pérez zostal v miestnosti, "ja som vyšla von a aj môj syn vyšiel z miestnosti so svojimi malými kamarátmi", povedala Mendozová. "Objala som syna, dala som mu bozk, lebo som odchádzala, a práve vtedy som počula výstrely. Ale myslela som si, že je to zábavná pyrotechnika, ktorú donieslo nejaké dieťa," dodala.

"Boh to zariadil tak, že môj syn nevidel otca zomierať," uviedla.

 

Guvernér Miguel Ángel Yunes odsúdil streľbu a vyhlásil, že nariadil štátnej polícii, aby poskytovala novinárovej rodine ochranu.

Veľvyslankyňa USA v Mexiku Roberta Jacobsenová napísala na Twitteri, že sa jej dotkla Pérezova smrť rukami "zbabelých vrahov". "Pravdu nemožno zabiť zabíjaním novinárov," uviedla v tvíte.

 

Mexiko je jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov a za najhorší je pokladaný práve štát Veracruz, sužovaný násilím drogových gangov a korupciou, tento rok tam zabili niekoľko žurnalistov.

 

Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku zabili v Mexiku od roku 1992 až 95 novinárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies