Mexické Acapulco a jeho okolie ohrozuje hurikán Raymond

NETKY.SK • 21 Október 2013, 06:58 • 2 min
Mexické Acapulco a jeho okolie ohrozuje hurikán Raymond

MEXIKO - Na hurikán druhej kategórie zosilnela v nedeľu pri tichomorskom pobreží Mexika tropická búrka Raymond. Predpokladá sa, že výdatné dažde opäť zasiahnu oblasti štátu Guerrero postihnuté nedávno tropickou búrkou Manuel, informovala televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Príslušné výstrahy vydali úrady pre pás pobrežia od letoviska Acapulco po prístavné mesto Lazaro Cardenas. 

V nedeľu večer miestneho času sa oko hurikánu Raymond nachádzalo okolo 250 kilometrov západne-juhozápadne od Acapulca. Sprievodný vietor dosahoval v nárazoch rýchlosť 121 km/h a celý atmosférický systém sa pohyboval na sever rýchlosťou necelých desať km/h. Meteorológovia nevylučujú, že Raymond by mohol v priebehu dneška zosilnieť na hurikán tretej alebo aj vyššej kategórie na päťdielnej stupnici. Centrálnu časť južného pobrežia Mexika by mohol podľa stránky weather.com zasiahnuť v utorok.

Oblasť, kam mieri Raymond, zdevastovala už v septembri tropická búrka Manuel, ktorá spôsobila smrtiace zosuvy pôdy a v Acapulcu na niekoľko dní zablokovala 40.000 turistov. V rovnakom čase prišla z Mexického zálivu tropická búrka Ingrid. Oba živly po sebe zanechali vyše 150 mŕtvych a škody za približne šesť miliárd dolárov.

Dopad hurikánu Raymond by mohol zhoršiť studený front, ktorý sa v súčasnosti nachádza nad Mexickým zálivom pri pobreží štátu Veracruz. Prípadná interakcia frontu s hurikánom môže prispieť k zosilneniu zrážok. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona