Mexická vláda má dôkazy o vražde 43 nezvestných študentov

NETKY.SK • 8 November 2014, 08:00 • 2 min
Mexická vláda má dôkazy o vražde 43 nezvestných študentov

MEXIKO - Mexická vláda má dôkazy, ktoré naznačujú, že 43 nezvestných študentov učiteľstva z štátu Guerrero na juhozápade krajiny bolo zavraždených. Ich telesné pozostatky boli spálené.

slovakia

left justify in out

Zvyšky kostí sa potom našli na skládke v katastri mesta Cócula alebo brehu rieky San Juan, prípadne boli z nej vylovené. 
      

Vláda pri tomto svojom tvrdení vychádzala z výpovedí troch zadržaných členov drogového gangu podozrivých z účasti na únose a vražde. Mexický generálny prokurátor Jesús Murillo na tlačovej konferencii spresnil, že osoby zadržané pred týždňom sa počas výsluchu priznali, že na skládke v blízkosti mesta Iguala, kde došlo k únosu mladíkov, spálili mnoho tiel, aj s ich oblečením. 
      

Na skládku študentov údajne previezli v smetiarskych autách. Asi 15 mladíkov bolo v tom čase už mŕtvych, živých postrieľali. Telá potom navŕšili na kopu, poliali benzínom a naftou a niekoľko hodín pálili, pričom na hranicu prikladali drevo, pneumatiky a iné horľavé materiály. Po niekoľkých hodinách popol rozhrabali, povyberali z neho zvyšky kosti, ktoré vsypali do odpadkových vriec a tie hodili do rieky. Murillo podľa agentúry Reuters uviedol, že niekoľko obetí bolo zrejme spálených zaživa. 
      

Páchatelia potom spálili aj vlastné zvršky. "Pokúsili sa zahladiť všetky stopy," spresnil Murillo, ktorý novinárom ukázal záznam výpovedí, fotografie miesta nálezu telesných pozostatkov, ako aj video z rekonštrukcie zločinu.
      

Agentúra AP pripomenula, že mexická vláda čaká na potvrdenie testov DNA, ktoré v Argentíne analyzujú tamojší forenzní antropológovia. Murillo spresnil, že nájdené pozostatky odošlú na univerzitu v rakúskom Innsbrucku na konečnú identifikáciu DNA. Upozornil, že z najnovšieho nálezu bude veľmi ťažké extrahovať DNA. V súvislosti s vyšetrovaním prípadu je zadržaných 74 ľudí a Murillo spresnil, že polícia pátra po ďalších podozrivých. 
      

Mexická polícia tento týždeň zadržala bývalého primátora mesta Iguala a jeho manželku, ktorí sú podozriví zo zorganizovania únosu 43 študentov. Študenti pochádzali z radikálnej ľavicovej, čisto mužskej fakulty v štáte Guerrero a mali sa stať učiteľmi. Policajti spolupracujúci s miestnym drogovým gangom v Iguale uniesli študentov po tom, ako sa s nimi dostali v noci 26. septembra do potýčok. Odvtedy sú študenti nezvestní a úrady po nich stále pátrajú - do operácie vyslali okolo 10.000 príslušníkov policajných zložiek. 

      

Príbuzní nezvestných študentov v reakcii na najnovší vývoj vyhlásili, že kým nie sú presvedčivé dôkazy o smrti, považujú svojich synov za živých. Uviedol to vo svojom vyhlásení otec jedného z nezvestných, Felipe de la Cruz, ktorý kritizoval federálnu vládu za množstvo chýb a zlyhaní pri vyšetrovaní prípadu, ako aj pomalú reakciu naň. "Teraz sa prípad snažia uzavrieť týmto spôsobom....je nehanebné, aké trápenie nám vláda spôsobuje," vyhlásil.
      

Iný príbuzný, Manuel Martínez, pre agentúru Reuters potvrdil, že stretnutie rodín s generálnym prokurátorom bolo napäté, pretože "už im neveríme".  Prípad spôsobil ťažkosti aj prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi, pretože šokoval celú krajinu a podkopal jeho tvrdenia, že Mexiko je pod jeho dohľadom bezpečnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies