Mexická polícia zatkla starostu mesta, kde zmizli desiatky študentov

NETKY.SK • 4 November 2014, 14:53 • 2 min
Mexická polícia zatkla starostu mesta, kde zmizli desiatky študentov

MEXIKO - Mexická polícia zatkla starostu Igualy, ktorý bol na úteku, odkedy v meste počas zásahov polície zmizlo 43 protestujúcich študentov. Josého Luisa Abarcu zadržala federálna polícia v hlavnom meste Mexiko.

slovakia

left justify in out

Mexickí predstavitelia obviňujú Abarcu z toho, že 26. septembra nariadil policajné zásahy. Svedkovia uviedli, že študentov naposledy videli, keď ich nahnali do policajných vozidiel. Hovorca federálnej polície potvrdil zatknutie starostu a jeho ženy Marie de los Ángeles na Twitteri. Úrady vydali na oboch zatykače po tom, čo polícia v Iguale uviedla, že príkaz na zadržanie študentov vydal starosta so ženou. Podozriví sú aj z toho, že nariadili polícii odovzdanie študentov miestnym gangom. Na úteku je aj policajný šéf Igualy, na ktorého je rovnako vydaný zatykač.

 

Študenti zmizli v Iguale počas protestov proti diskriminácii vidieckych učiteľov. V rovnaký deň organizovala podujatie v meste starostova žena. Médiá dlho špekulovali, že tieto dve udalosti spolu súvisia. Mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam povedal, že policajti dostali príkaz zabrániť študentom, aby narušili podujatie starostovej ženy. Polícia spustila na autobusy s prichádzajúcimi demonštrantami paľbu, pričom zabila troch z nich ako aj troch ľudí vo vedľajších autách. Študenti sa snažili utiecť, časť však zadržali a vzali na policajnú stanicu. Podľa prokurátora ich následne členovia gangov naložili do dodávok a odviezli do Pueblo Viejo, kde našli viacero masových hrobov. V súčasnosti prebiehajú forenzné testy. V súvislosti s prípadom doteraz zadržali 52 osôb vrátane policajtov i gangstrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona