Mexická polícia zatkla hlavného organizátora úteku narkobaróna Guzmána

NETKY.SK • 22 Október 2015, 09:19 • 2 min
Mexická polícia zatkla hlavného organizátora úteku narkobaróna Guzmána

MEXICO CITY - Mexické úrady zatkli šiestich podozrivých v kauze júlového úteku narkobaróna Joaquína Guzmána z prísne stráženého väzenia. Medzi zadržanými je aj predpokladaný hlavný organizátor úteku, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šéf nebezpečného drogového kartelu Sinaloa, prezývaný "krpec", utiekol 11. júla z najstráženejšej mexickej väznice Altiplano cez zhruba 1,5 kilometra dlhý podzemný tunel. Napriek intenzívnemu pátraniu sa ho zatiaľ nepodarilo dolapiť.

 

O zadržaní hlavného organizátora Guzmánovho úteku a ďalších piatich podozrivých informovala v stredu mexická generálna prokurátorka Arely Gómezová. Totožnosť zatknutých však nezverejnila.

 

"Môžeme potvrdiť rozbitie skupiny zodpovednej za naplánovanie, zorganizovanie a vykonanie úteku," vyhlásila Gómezová na tlačovej konferencii.

 

Údajný organizátor úteku fungoval ako spojka medzi Guzmánovými komplicmi, ktorí budovali tunel, a mal na starosti finančnú stránku celej veci. Guzmán prostredníctvom neho odovzdával inštrukcie a dozvedal sa o tom, ako celý "projekt" napreduje.

 

Do väznice sa dostával za pomoci Guzmánových právnikov, ktorý mali prístup do tohto komplexu s maximálnym stupňom stráženia.

 

Medzi zatknutými je aj Guzmánov švagor, expert Sinaloy na hĺbenie tunelov, ako aj nemenovaný pilot spriaznený s týmto drogovým gangom.

 

Podľa prokurátorky Guzmána bezprostredne po úteku z väznice, ležiacej neďaleko hlavného mesta Mexiko, previezli autom do susedného štátu Querétaro, kde už na neho čakalo malé lietadlo. To ho dopravilo do horskej oblasti jeho domovského štátu Sinaloa.

 

Guzmánovi komplici zorganizovali útek v spolupráci s časťou personálu väznice. Mexické úrady už zatkli najmenej 23 jej predstaviteľov a zamestnancov a niektorých aj obvinili z trestného činu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona