Mexická herečka Apariciová je novou vyslankyňou dobrej vôle UNESCO

NETKY.SK • 4 Október 2019, 19:30 • 2 min
Mexická herečka Apariciová je novou vyslankyňou dobrej vôle UNESCO

NEW YORK - Mexickú herečku Yalitzu Apariciovú vymenovali v piatok za vyslankyňu dobrej vôle Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pre pôvodné obyvateľstvo, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročná Mexičanka sa zapísala do dejín ako prvá herečka patriaca medzi pôvodných domorodých obyvateľov, ktorú nominovali na ocenenie Oscar v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. V roku 2019 ju americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) nominovala za výkon vo filme Roma, v ktorom jej postava rozpráva v španielčine i v jazyku pôvodného obyvateľstva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cograts 👏 to @yalitzaapariciomtz on becoming UNESCO Goodwill Ambassador for Indigenous peoples! Born on 11 December 1993 in Tlaxiaco, in the Mexican State of Oaxaca, Yalitza Aparicio is committed to the fight against racism and for the rights of women and indigenous peoples. She was chosen to play in @alfonsocuaron film Roma while studying to be a teacher. Her performance in the film, for which she had to learn the Mixtec language of her father’s family, won her an Oscar nomination for best actress, the first indigenous Mexican woman to be so recognized by the US Academy Awards. TIME magazine (USA) listed her as one of the 100 most influential people in the world in 2019. Yalitza used her celebrity to promote respect and dignity and also works for children’s education, helping raise funds for schools in the city of her birth. UNESCO’s is committed to ensure the integration of indigenous peoples everywhere and the realization of their rights, through the safeguard and celebration of indigenous cultural heritage, the inclusion of indigenous knowledge in environmental management, the preservation of biodiversity, adaptation to climate change, and equal access to education for indigenous peoples. Yalitza is an inspiring role model, who continues to promote indigenous peoples' right, and today we want to recognize her tireless efforts and thank her. Welcome to the family. . . . #UnitedNations #Unesco #HumanRights #Iyil2019 #IndigenousPeoples #IndigenousPeoplesDay #IndigenousLanguages #Mexico #Oaxaca #Culture #Respect #Dignity #GlobalGoals #Peace #Inclusion Photo: UNESCO / Alix Christelle

Príspevok, ktorý zdieľa UNESCO (@unesco),

 

UNESCO so sídlom v Paríži v piatok oznámilo, že herečku Apariciovú, ktorá sa narodila v chudobnom mexickom štáte Oaxaca, vybrali pre jej odhodlanie bojovať proti rasizmu a obhajovať rodovú rovnosť a domorodé práva.

 

Bude pomáhať pri práci UNESCO s domorodými obyvateľmi z celého sveta, vrátane zachovania ich kultúrneho dedičstva a vedomostí o životnom prostredí, ako aj boja za rovnaký prístup k vzdelaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies