Mexická centrálna banka reagovala na zvolenie Trumpa za prezidenta

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:06 • 2 min
Mexická centrálna banka reagovala na zvolenie Trumpa za prezidenta

MEXIKO - Po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách zvýšila vo štvrtok (17. 11.) mexická centrálna banka svoju základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 5,25 %. Informovala o tom DPA.

slovakia

left justify in out

"Trhové prostredie sa po amerických voľbách stalo zložitejším," banka to uviedla ako jeden z argumentov, prečo sa rozhodla zvýšiť v Mexiku cenu peňazí.

 

Budúca vláda vo Washingtone môže svojou hospodárskou politikou ovplyvniť zahraničný obchod Mexika a sťažiť prílev zahraničných investícií do krajiny, ktorá je južným susedom Spojených štátov.

 

Mexickí centrálni bankári ďalej konštatovali, že "Mexiko má jednu z najviac integrovaných ekonomík sveta. Preto jeho národné hospodárstvo a finančné trhy obzvlášť citlivo reagujú na vonkajšie faktory".

 

Mexická akciová burza mala v posledných dňoch silné výkyvy. Národná mena, peso, voči doláru klesla.

Zvýšením úrokovej sadzby sa centrálna banka rozhodla brániť vzostupu inflácie.

 

Budúci americký prezident Trump povedal, že keď sa začne jeho funkčné obdobie, bude rokovať s partnermi, Kanadou a Mexikom, o úprave dohody o zóne voľného obchodu medzi nimi. Dohoda je známa pod skratkou NAFTA. Trump dokonca nevylúčil jej vypovedanie.

 

Americká protekcionistická politika by Mexiko poškodila. Obchodná výmena tovarov a služieb medzi USA a Mexikom dosahuje ročne 500 miliárd USD (466,55 miliardy eur).

 

(1 EUR = 1,0717 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies