Mexičanka si myslí, že ju Francov režim v Španielsku ukradol rodičom

NETKY.SK • 17 Február 2017, 09:42 • 2 min
Mexičanka si myslí, že ju Francov režim v Španielsku ukradol rodičom

MEXIKO - Organizácia Amnesty International a Mexičanka Ligia Ceballosová Francová podali na mexickej prokuratúre žalobu, v ktorej tvrdia, že ženu ako malé bábätko vzali v Španielsku za diktatúry generála Francisca Franca jej rodičom a dali ju dobre situovanej mexickej rodine, ktorá ju vychovala ako vlastné dieťa.

slovakia

left justify in out

Žena vo štvrtok vyjadrila domnienku, že môže byť jedným z odhadovaného počtu 30.000 bábätiek, ktoré za Francovej diktatúry odobrali v rokoch 1938-1975 ich skutočným rodičom.

 

Keď Ceballosovej Francovej povedali, že bola adoptovaná, vypátrala na miestnom úrade v Madride doklad, podľa ktorého jej mexickí rodičia prevzali v roku 1968 bábätko. Žena objavila tiež záznam o narodení Diany Ortizovej Ramirezovej, čo by mohla byť ona. Jej biologickým rodičom zrejme povedali, že dieťa pri pôrode zomrelo.

 

Cieľom takýchto praktík boli často oponenti Francovho režimu.

Žena žiada, aby mexická prokuratúra jej prípad vyšetrila na základe ustanovení zákona namiereného proti násilnému zmiznutiu, ktoré sa vzťahuje na skrývanie alebo popieranie niečej totožnosti.

Právnici argumentujú, že premlčanie sa na prípad nevzťahuje, kým nie je objasnené zmiznutie osoby alebo krádež jej totožnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies