Mexičan po 16-mesačnom blúdení na mori pristál živý na Marshallových ostrovoch

NETKY.SK • 1 Február 2014, 16:13 • 2 min
Mexičan po 16-mesačnom blúdení na mori pristál živý na Marshallových ostrovoch

MEXIKO - Dlhých 16 mesiacov blúdil na mori vo svojom člne Mexičan, ktorý sa napokon zachránil, keď narazil na odľahlý koralový ostrov patriaci k Marshallovým ostrovom v Tichom oceáne vzdialených okolo 10.000 kilometrov od miesta, odkiaľ vyplával.

slovakia

left justify in out

Podľa nórskej študentky Oly Fjelstadovej, ktorá sa na atole Ebon, kde muž pristál, venuje výskumu, a s ktorou tam hovoril spravodajca stanice Radio New Zealand, je zachránený stroskotanec podvyživený a slabý, ale už sa zotavuje.

Plavil sa na sedemmetrovom sklolaminátovom motorovom člne spolu s ďalším mužom, ktorý už údajne pred niekoľkými mesiacmi zomrel. Muž, ktorý sa predstavil ako José Ivan, povedal, že prežil vďaka konzumácii korytnačiek, vtákov a rýb a vďaka tomu, že v dlhších obdobiach bez zrážok pil korytnačiu krv.

Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí Republiky Marshallových ostrovov v súvislosti s prípadom oznámili, že čakajú na prevoz Mexičana do hlavného mesta Majuro, aby sa dozvedeli ďalšie podrobnosti o jeho plavbe.

V roku 2006 sa po deväťmesačnej plavbe zachránili na Marshalloých ostrovoch traja mexickí rybári. Prípad vyvolal veľkú mediálnu odozvu a trojicu mužov vítali vo vlasti ako hrdinov. Ako z ich rozprávania potom vyplynulo, počas svojej anabázy sa živili surovými rybami, kačicami, čajkami a inými ulovenými vtákmi. Pili nachytanú dažďovú vodu. V najťažšom období až 15 dní nič nejedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies