Metropolitný orchester Bratislava chce oživiť slávu operety

NETKY.SK • 10 September 2012, 10:52 • 2 min
Metropolitný orchester Bratislava chce oživiť slávu operety

Metropolitný orchester Bratislava chce oživiť slávu operety - Kultúra Metropolitný orchester Bratislava, interpretujúci operetnú a bálovú hudbu, otvára prvú koncertnú sezónu vo svojej histórii. Orchester bude od septembra až do júna vystupovať každú treti

slovakia

left justify in out

img

Metropolitný orchester Bratislava, interpretujúci operetnú a bálovú hudbu, otvára prvú koncertnú sezónu vo svojej histórii. Orchester bude od septembra až do júna vystupovať každú tretiu nedeľu v mesiaci v Mestskom divadle Pavla Orságha Hviezdoslava v Bratislave. Prvý koncert, ktorý sa uskutoční 16. septembra, má názov Skvosty rakúskej operety.
      "Cieľom  koncertného cyklu je prinavrátiť Bratislave fenomén operety, ktorý patrí tomuto mestu i regiónu," povedal pre TASR intendant Metropolitného orchestra Bratislavy Roman Pálka. Keďže jednou z metropol operety je Viedeň a aj repertoár Metropolitného orchestra Bratislava vychádza z viedenských valčíkov rodiny Straussovcov, je prvý koncert venovaný tým najlepším dielam, ktoré zrodila rakúska opereta. "Odznejú diela velikánov ako sú Johann Strauss, Franz Lehár či Emerich Kálmán," informoval Pálka a dodal, že na koncerte sa zúčastnia aj hostia. "Budú to špičkoví rakúski sólisti Tatjana Schullern a Franz Leitner a tiež šéfdirigent Franz-Lehár Orchestra z Viedne Gabriel Patócs."
      Koncert bude spojený s videoprojekciou i sprievodným slovom. "Nechceme priniesť iba hudobné vystúpenie, ale komplexný kultúrny zážitok, preto v prípade moderovaného slova sa budú môcť návštevníci dozvedieť čosi o jednotlivých skladateľoch a ich dielach," uviedol Pálka. Videoprojekcia bude dotvárať atmosféru koncertu romantickými zábermi Viedne a dolnorakúskeho regiónu.
      Na prvý koncert nadviažu ďalšie, takisto tematicky zamerané koncerty. "Budú to koncerty zamerané napríklad na slovenskú, českú či francúzsku „Offenbachovu“ operetu, ale aj na španielsku zarzuelu," uviedol Pálka.
      Koncerty Metropolitného orchestra Bratislava organizuje rovnomenné občianske združenie v spolupráci s Bratislavským kultúrno-informačným strediskom (BKIS). Od BKIS dostáva koncertný priestor za symbolickú cenu, delí sa s ním o príjem zo vstupného. "Pokiaľ by sa nám podaril rozbehnúť systém predaja abonentiek, očakávam, že cena vstupeniek bude v budúcnosti oveľa nižšia," uviedol Pálka.
      Metropolitný orchester Bratislava vznikol v roku 2005. Je jediným stálym telesom na Slovensku, ktorý sa venuje  bálovej a salónnej hudbe. Metropolitný orchester Bratislava má 23 hudobníkov, ktorí sú členmi Slovenskej filharmónie, Symfonického  orchestra Slovenského rozhlasu a orchestra Slovenského národného divadla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies