Metropolitná opera v New Yorku prerušila spoluprácou so známym dirigentom

NETKY.SK • 4 December 2017, 08:59 • 2 min
Metropolitná opera v New Yorku prerušila spoluprácou so známym dirigentom

NEW YORK - Metropolitná opera v New Yorku v nedeľu oznámila, že pozastavila spoluprácu so svojím dlhoročným umeleckým riaditeľom a šéfdirigentom Jamesom Levineom.

slovakia

left justify in out

Príčinou sú obvinenia zo sexuálneho obťažovania.

 

"Levine sa nebude podieľať na nijakých aktivitách Metropolitnej opery vrátane dirigovania plánovaných predstavení v tejto sezóne," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ opery Peter Gelb. Ďalej avizoval, že opera sa obrátila na bývalého amerického prokurátora Roberta J. Clearyho z advokátskej kancelárie, aby preskúmal obvinenia spadajúce do obdobia 60.-80. rokov. "Je to tragédia pre každého, koho život bol ovplyvnený," dodal Gelb.

 

V súčasnosti 74-ročný Levine sexuálne zneužíval troch chlapcov, jedného z nich od jeho 15 rokov. V tomto prípade sa tak malo diať v rokoch 1985-1993, pričom zneužívanie takmer dohnalo v súčasnosti 48-ročného muža k samovražde.

 

Ďalšie dve obete mali v tom čase 17 rokov. Jednu mal zneužiť, keď bola hráčom na basu v St. Paul Chamber Orchestra, druhá študovala hru na violončelo.

 

New York Times zverejnil podrobnosti z policajnej správy z roku 2016, o ktorej vedelo aj vedenie opery. Levine však vtedy všetky obvinenia poprel.

 

Levine bol viac ako 40 rokov umeleckým riaditeľom a šéfdirigentom Metropolitnej opery. Na konci sezóny 2015/2016 odišiel kvôli Parkinsonovej chorobe do dôchodku, s touto významnou kultúrnou inštitúciou však naďalej spolupracoval ako emeritný umelecký riaditeľ. Na pódiu sa pritom objavil naposledy iba v sobotu, keď dirigoval Verdiho Rekviem.

 

V Spojených štátoch prebieha rozsiahla diskusia o sexuálnom násilí, ktorú spustili obvinenia voči hollywoodskemu producentovi Harveymu Weinsteinovi. Levine je prvá osobnosť z oblasti klasickej hudby čeliaca takýmto obvineniam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies