Metodika ESA 2010 zvýšila HDP Slovensku aj celej EÚ

NETKY.SK • 17 Október 2014, 15:05 • 2 min
Metodika ESA 2010 zvýšila HDP Slovensku aj celej EÚ

BRATISLAVA - Hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie sa podľa novej metodiky v roku 2010 oproti skorším údajom zvýšil o 3,7 % a v eurozóne vzrástol o 3,5 %. Slovensku sa HDP zväčšil o 1,9 % HDP.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Miera rastu sa od pôvodných čísel odchýlila oboma smermi iba o 0,1 percentuálneho bodu. To znamená, že dopady na úrovne verejných dlhov členských štátov v pomere k HDP sú z pohľadu rozpočtových pravidiel EÚ iba minimálne.

 

Nová výkaznícka metodika ESA 2010 platí v EÚ od septembra. Zmeny v úrovniach HDP vyplývajú zo zaradenia nových subjektov do okruhu verejných financií. Podľa nových štandardov sa napríklad výdavky na obranu a vedu započítavajú do investícií a obstarávanie malých nástrojov možno vykazovať ako investície a nie ako medzispotrebu. 

 

HDP eurozóny aj celej EÚ podľa aktuálnych údajov Eurostatu zvyšovala kombinácia štatistických zlepšení a metodických zmien. Najvýraznejšie pozitívne zmeny vykázal za rok 2010 Cypru (9,5 % HDP), nasledovaný Holandskom (7,6 %), Švédskom (5,5 %) a Veľkou Britániou (4,9 %). Najmenšie prírastky boli v Litve (1,1 %) a v Luxembursku (0,2 %). Nová metodika v roku 2010 znížila HDP iba Lotyšsku, a to o 0,1 %. Na Slovensku boli pozitívne dopady novej metodiky na úrovni 1,9 % HDP. 

 

V horizonte rokov 1997 až 2013 metodika ESA 2010 v porovnaní so staršou metodikou ESA 95 navyšovala HDP eurozóny aj celej Európskej únie každoročne v priemere o 3,4 %. Na priemerné ročné miery rastu mala nová metodika v sledovanom období iba minimálny vplyv, keď sa od pôvodných údajov odchýlili v EÚ aj eurozóne oboma smermi iba o 0,1 % percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies