Meteorológovia vydali výstrahy: Na východe napadne pol metra snehu, doprava kolabuje

NETKY.SK • 13 Január 2017, 13:52 • 2 min
Meteorológovia vydali výstrahy: Na východe napadne pol metra snehu, doprava kolabuje

BRATISLAVA - Slovensko dnes potrápi miestami silný vietor, sneženie, poľadovica a tvorba snehových jazykov i závejov. Na strednom a východnom Slovensku hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

slovakia

left justify in out

Na krajnom východe Slovenska môže napadnúť v najbližších hodinách až do 50 centimetrov nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné, Snina a Košice-mesto výstrahu 2. stupňa. Od 10 do 40 centimetrov snehu môže napadnúť aj v ďalších okresoch východného a stredného Slovenska, pre ktoré platí výstraha 1. stupňa.

 

img

 

Pre západ a juh stredného Slovenska platí výstraha pred tvorbou poľadovice. Vodiči na celom území krajiny by si mali dávať pozor aj na tvorbu snehových jazykov a závejov.

 

img

 

img

 

V okresoch Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok upozorňujú meteorológovia na silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 85, na hrebeňoch hôr 90 až 115 kilometrov za hodinu.

 

img

 

SHMÚ varuje aj pred ľadovými povodňami v okresoch stredného a východného Slovenska.

 

imgDonovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov

Horský priechod Čertovica v Breznianskom okrese je zatiaľ prejazdný pre akúkoľvek dopravu, horské priechody Donovaly a Šturec v Banskobystrickom okrese zostávajú stále zatvorené pre nákladné vozidlá s dĺžkou nad desať metrov.  Vodiči osobných motorových vozidiel prechádzajúci cez tieto zasnežené horské priechody by mali byť pri jazde nanajvýš opatrní. Na vozovke sa nachádza kašovitá vrstva snehu od dvoch do troch centimetrov. Snehová pokrývka v okolí vozovky dosahuje 30 až 50 centimetrov.

 

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úsekov D1 Važec až Levoča a Prešov - Košice miestami pokrytých vrstvou čerstvého snehu do jedného centimetra a rýchlostných ciest R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká, R4 obchvat Svidníka, R1 od Novej Bane po Banskú Bystricu, R2 Pstruša - Kriváň a Budča - Zvolen - Pustý hrad pokrytých čerstvým až kašovitým snehom v hrúbke do troch centimetrov.

 

 

 

 

 

 

 

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek na západe územia je zväčša mokrý, inde prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií miestami do päť centimetrov, v obvode Trstená miestami až do desať centimetrov. 


V Humennom vyhlásili prvý situačný stupeň

Prvý situačný stupeň vyhlásili dnes o 8:00 prešovskí cestári na komunikáciách v oblasti Humenné. Mimoriadnu situáciu vyhlásili pre silný vietor, tvorenie závejov a stále sneženie. Platí pre okresy Humenné, Medzilaborce a Snina. 

 

Najhoršia situácia je podľa humenského oblastného riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) Vasila Guzana za obcou Kamenica n/Cirochou (okres Humenné) smerom na Sninu, zhruba 300-metrový úsek neustále zafúkava. Policajti tu preto zastavili dopravu a cestári záveje odstraňujú. Sneh na cesty nafúkava aj na ďalších úsekoch. „Robíme čo sa dá, všetky autá sú v teréne. Sťahujeme aj ľudí k traktorom,“ uviedol pre agentúru SITA Guzan. K dispozícii majú šesť sypačov a dva traktory. Ako dodal dispečer SaÚC PSK Jaroslav Štofko, na ostatných cestách sa momentálne nachádza vrstva kašovitého, posypaného snehu.

 

Na Zemplíne vyhlásili prvý kalamitný stupeň

Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili dnes o 11:00 prvý kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Informovala o tom hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Doložila, že prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov, v okrese Rožňava ho vyhlásili už o ôsmej ráno.

 

„Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy 10 cm, na cestách III. triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh,“ informovala Bobríková. 

 

Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest Správa ciest KSK nasadila 46 sypačov a osem traktorov s radlicami. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk. „K celkovému počtu 70 zamestnancov pribudlo ďalších desať osôb. Na zimnú údržbu ciest už povolali aj pohotovostných zamestnancov a mechanizmy iných organizácií, s ktorými majú cestári zmluvy," informovala Bobríková. 

 

Údržba ciest je zabezpečovaná v zmysle Operačného plánu zimnej údržby ciest, na základe ktorého sú v prvom rade udržiavané hlavné ťahy, najmä cesty I. a II. triedy a dôležité medziregionálne cesty III. triedy. Správa ciest KSK opätovne upozorňuje, že na obslužnej lesnej ceste medzi Opátkou a Košickou Belou sa momentálne nerobí zimná údržba. Mechanizmy sa tam dostanú až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. „Upozorňujeme vodičov, aby zbytočne neriskovali a neskúšali touto cestou prejsť,“ uviedla Bobríková. Doložila, že momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov). Keďže v Prešovskom kraji nie sú tieto trasy pri zimnej údržbe zaradené ako prioritné, po dohode s prešovskou správou ciest ich udržiavajú košickí cestári. Až po tom, čo to umožní situácia na ostatných cestách, budú kapacity presunuté na obslužnú komunikáciu medzi Opátkou a Zlatníkom.

 

Sneženie komplikuje dopravu v Košiciach

Vytrvalé sneženie v Košiciach spôsobuje problémy v mestskej hromadnej doprave. Ako dnes informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová, ráno jazdila MHD bez väčších problémov, no okolo 6:30 sa situácia začala komplikovať a stále sa zhoršuje. „Už viac ako hodinu máme zablokovanú linku 33 na Zelenom dvore aj autobusy na Vojenskej ulici, momentálne je neprejazdný smer na Sídlisko Dargovských hrdinov od obchodného domu Mier. Zhoršenú situáciu hlási aj sídlisko nad Jazerom,“ uviedla Karaffová. Podľa Karaffovej momentálne jazdí mestská hromadná doprava s meškaním 10 - 20 minút vrátane električkovej dopravy, ktorá má problémy so zasneženými výhybkami. „Keďže stále husto sneží, dá sa predpokladať, že situácia sa bude naďalej zhoršovať,“ povedala Karaffová. 

 

Na cestách pod Tatrami sa tvoria snehové jazyky a záveje

Cesty pod Tatrami sú zjazdné, na vozovkách sa nachádza kašovitý sneh do troch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v oblasti Popradu, Kežmarku, Starej Ľubovne a Levoče tvoria snehové jazyky a záveje.

 

Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. Vo Vysokých Tatrách je utlačená vrstva snehu do piatich centimetrov a na horskom priechode Magura sa nachádza miestami utlačená vrstva snehu do troch centimetrov.

 

Počas štvrtka 12. januára sa inertným materiálom na území Prešovského kraja posypalo 4072 km a soľou 7189 km ciest. Podľa Štofka bolo na území kraja nasadených 99 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 16.780 km ciest, v okolí Popradu to bolo 2833 km a oblasti Starej Ľubovne 2199 km ciest.

 

Podľa aktuálnych informácií Slovenskej správy ciest sa na úseku diaľnice D1 v smere od Važca po Levoču miestami nachádza vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra. V oblasti Popradu a Štrby obmedzuje dopravu silné sneženie s dohľadnosťou do 100 metrov.

 

Hraničný priechod Šahy je uzavretý pre nákladnú dopravu

Hraničný priechod Šahy v okrese Levice je pre sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, tento priechod s Maďarskom dnes uzatvorili v súčinnosti s Krajským dopravným inšpektorátom Nitra. „O uzatvorení hraničných priechodov pre nákladnú dopravu bola informovaná aj maďarská polícia,“ uviedla. 

 

Nepriaznivé počasie si vyžiadalo mimoriadne opatrenia v BBSK

Polícia v Banskobystrickom kraji prijala v súvislosti s hustým snežením mimoriadne opatrenia. Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, až do odvolania budú uzatvorené hraničné priechody s Maďarskom pre nákladnú dopravu. Pre kamióny sú totiž uzavreté horské priechody. Situácia sa však stále mení. Polícia vodičov upozorňuje, aby jazdili opatrne. Aj keď sú cesty priebežne upravované, vodičom odporúčajú, aby zvážili cestu autom, prípadne zvolili iný spôsob prepravy. 

 

V obci Kláštor pod Znievom je vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. V obci sa na cestu III/1796 následkom mrazov vylieva potok. Na ceste I/66 horský priechod Besník a na cestách v okresoch Myjava, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Prešov, Sabinov, Poprad, Námestovo a Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok na celom území Slovenska môže sneh naviaty na vozovky namŕzať alebo vplyvom silného vetra sa môžu vytvárať snehové jazyky. 

 

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre, Besník, Veľké Pole, Cukmantel, Kremnické Bane, Dobšiná a Huty do štyri až päť centimetrov. Na horskom priechode Herlianske Sedlo je čerstvý sneh až do 15 cm.

 

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 m.

 

 

 

 

 

V oblastiach Žarnovice, Žiaru nad Hronom, Kremnice, Hronskej Breznice, Banskej Bystrice, Popradu a Štrby obmedzuje silné sneženie dohľadnosť na 100 m. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná. Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na horskom priechode Kremnické Bane platí úplná uzávierka cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017 z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 (zosuv a podmytie cesty).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona