Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 10:51 • 2 min
Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre dnešný deň výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami pre celý Bratislavský a čiastočne i pre Nitriansky a Trnavský kraj. Od 13:00 do 18:00 tu môžu teploty vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

O máličko nižšie teploty očakávajú dnes meteorológovia v okresoch Levice, Topoľčany a Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji a v okresoch Hlohovec a Piešťany v Trnavskom kraji. – Platí pre ne výstraha 1. stupňa, čo znamená, že od 13:00 do 18:00 by teplota mohla dosiahnuť 33 až 34 °C.

 

Výstraha miernejšieho, 1. stupňa je vyhlásená pre očakávané dnešné horúčavy v časti okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, kde môže ortuť teplomera od 13:00 do 18:00 dosiahnuť 33 až 34 °C. Na vysoké teploty by si podľa predpovede SHMÚ mali dnes dať pozor ľudia v okresoch: Krupina, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom v Banskobystrickom kraji. Rovnako by so svojím zdravím nemali hazardovať a ak je to možné, vyhnúť sa popoludní priamemu slnku aj v šiestich okresoch Trenčianskeho kraja: Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza a Trenčín. Zvyšné časti Slovenska by dnes s rekordnými teplotami zápasiť nemali. Po očakávanom príchode studeného frontu od severu by štvrtkový deň mal priniesť miernejšie teploty od 26 až do 31 °C, na severozápade miestami okolo 24 stupňov Celzia, avizuje SHMÚ a výstrahy pred horúčavami na najbližšie dni už nehlási. Viac podrobností možno nájsť na webstránke SHMÚ – https://www.shmu.sk. 

 

Od začiatku horúčav, od soboty 7. júna pre vysoké teploty skolabovalo už 375 ľudí. Počet kolapsov z tepla v utorok mierne klesol. Kým za prvé tri horúce dni, od soboty 7. júna do pondelka 9. júna, na Slovensku skolabovalo v dôsledku horúčav približne sto ľudí denne, v utorok ich bolo už len 80, agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Presne polovicu ľudí s kolapsovým stavom museli v utorok po prvotnom ošetrení previezť na ďalšie pozorovanie do nemocníc. “Kolapsy postihli viac ženy, bolo ich 39, záchranári pomohli 33 mužom a ôsmim deťom. Najviac, 15 kolapsov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej, len tri v Trenčianskom. Celkovo máme teda od soboty 375 kolapsov,“ uviedol ďalej v tlačovej správe Boris Chmel. To, že počet kolapsov klesá, by však podľa hovorcu záchranárov “nemalo znamenať, že počas horúčav môžeme prepínať opäť svoje sily na slnku v poludňajších hodinách a nedodržiavať pitný režim“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona