Meteorológovia varujú pred poľadovicou: Pozor aj na silný vietor na horách

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:02 • 2 min
Meteorológovia varujú pred poľadovicou: Pozor aj na silný vietor na horách

BRATISLAVA - V najbližších dňoch treba počítať so silnejším vetrom na hrebeňoch hôr severného Slovenska. Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok.

slovakia

left justify in out

Podľa SHMÚ môže vietor v týchto okresoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy zatiaľ do piatka 9. decembra do 18.00 h, predovšetkým v popoludňajších a podvečerných hodinách.

 

img

 

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy zatiaľ do piatka 9. decembra do 18.00 h, predovšetkým v popoludňajších a podvečerných hodinách.

 

Poľadovica sa dnes môže vyskytnúť na celom území Slovenska

Vodiči musia počítať s výskytom poľadovice na celom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal upozornenie pred tvorbou poľadovice pre celé územie Slovenska. Výstraha platí do 12.00 h.

 

img

 

 

Predpoveď na štvrtok:

Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, na horách a miestami aj v nižších polohách polojasno až oblačno. Ojedinele mrholenie alebo slabé sneženie.  Denná teplota -2 až 3, pri zmenšenej oblačnosti okolo 5 st. Slabý, na severe a východe prevažne južný vietor do 25 km/h. Na hrebeňoch hôr popoludní búrlivý vietor až víchrica.

 

Piatok:

Oblačno až zamračené, cez deň miestami, najmä v južnej polovici západného a stredného Slovenska aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie, v noci na severe a východe zrážky miestami. Ojedinele tvorba poľadovice. Najnižšia nočná teplota 1 až -4 st., len ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota 5 až 11, na Zemplíne a pri nízkej oblačnosti ojedinele aj inde -1 až 5 st.  Slabý, na juhozápade cez deň prevažne severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na horách prudký vietor až víchrica.

 

Sobota:

Oblačno až zamračené. Miestami, najmä na západnom a strednom Slovensku, aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na severe, mrholenie alebo slabý dážď. Najnižšia nočná teplota 3 až -3 st. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na Zemplíne 0 až 4 st. Prevažne slabý vietor.

 

V okresoch Stará Ľubovňa, Myjava a Krupina je poľadovica

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý, informuje Slovenská správa ciest. Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku, vo vyšších polohách, prípadne v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 1 - 3 cm, v oblasti Námestova na cestách III. triedy až do hrúbky 4 - 5 cm. Na cestách nižších tried v okolí lokalít Banská Štiavnica, Kremnica, Žiar nad Hronom, Kokava nad Rimavicou a Stakčín, sa na vozovkách nachádza miestami zľadovatený sneh do 2 cm. V Bratislave je na cestách vrstva nového snehu do 1 cm.

 

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Huty, Vrchslatina, Podspády, Besník a Herlianske sedlo, kde sa miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 - 2 cm. Na HP Kremnické Bane sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do 2 cm.

Upozornenie pre vodičov: 
Na cestách v okresoch Stará Ľubovňa, Myjava a Krupina je poľadovica. 
V oblasti Trnavy, Bukovej a Serede je hmla s dohľadnosťou do 100 m.
Na cestách v oblasti Trstenej a v okrese Námestovo a na ceste I/66 horský priechod Besník sa v dôsledku silného vetra tvoria snehové jazyky.
Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu!
Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies